Η Αθήνα απέρριψε τέταρτο Μνημόνιο στο Eurogroup της Δευτέρας

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού τύπου, Σόιμπλε και ΔΝΤ πρότειναν ένα νέο Μνημόνιο για την Ελλάδα χωρίς να της δοθούν χρήματα προερχόμενα από το ΔΝΤ και χωρίς σύνταξη βιωσιμότητας για το χρέος τώρα, το οποίο όμως απέρριψε κατηγορηματικά η ελληνική πλευρά.

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει ότι λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Δευτέρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Αθήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας του είπε να μην δεχθεί τέτοιου είδους συμφωνία. Μετά από αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απέσυρε από το τραπέζι το προσχέδιο που συζητούσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και έτσι έληξε η συνεδρίαση χωρίς να υπάρξει οριστική απόφαση για το ζήτημα του χρέους.

Στο ίδιο θέμα αναφέρονται και οι Financial Times. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ εξέτασαν ένα συμβιβαστικό σχέδιο για την Ελλάδα το οποίο εναλλακτικά θα χορηγεί τα αναγκαία κεφάλαια για την πληρωμή του προσεχούς Ιουλίου, ενώ συγχρόνως και επί της ουσίας θα αναβάλει τις συνομιλίες για το χρέος.

Άλλες πηγές πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιιμπλε έθεσε στη συνεδρίαση του Eurogroup θέμα νέου μνημονίου της Ελλάδας με το ΔΝΤ, μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.

Ειδικότερα πίεσε ώστε να μπει τώρα το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς συμμετοχή στη χρηματοδότηση,άρα και χωρίς την αναγκαιότητα σύνταξης έκθεσης βιωσιμότητας τώρα -για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου- και να αποφασιστεί το 2018 το θέμα της λήψης μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, γεγονός που συνδύασε για πρώτη φορά δημόσια και ανοιχτά με νέο Μνημόνιο της Αθήνας με το ΔΝΤ το 2018!

Ο κ. Σόιμπλε επιχείρησε τον χειρισμό του προβλήματος βασιζόμενος σε δύο σημεία: «Το ένα είναι να βρούμε έναν τρόπο να συμμετάσχει τώρα το ΔΝΤ, αλλά η οικονομική συμμετοχή του να ξεκινήσει μετά το τέλος του προγράμματος. Διότι έχουμε πει ότι θα εξετάσουμε στο τέλος του προγράμματος τι επετεύχθη μέχρι τότε -και από άποψη οικονομικής και δημοσιονομικής εξέλιξης- και αναλόγως θα λάβουμε στο πλαίσιο αυτό μεσοπρόθεσμα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δεδομένου ότι τον Μάιο του 2016 τα καθορίσαμε».

Μια τέτοια κατάληξη του ζητήματος θα ήταν χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα για την Ελλάδα, διότι δεν θα εξασφάλιζε έκθεση βιωσιμότητας του χρέους σε αυτή τη φάση, απαραίτητη για την ελληνική συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ και το σχέδιο για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.

Ο Αλέξης Τσίπρας – στον οποίο μετέφερε τα δεδομένα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν το δέχθηκε. Με το μέρος της Ελλάδας τάχθηκαν και άλλες χώρες, κυρίως του Νότου.

Οι αποκαλύψεις αυτές, οι οποίες μάλιστα προέρχονται κυρίως από την πλευρά των δανειστών, ανατρέπουν οριστικά, εκτός όλων των άλλων και το αφήγημα της ελληνικής αντιπολίτευσης σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση είχε ήδη ψηφίσει την εβδομάδα που πέρασε το τέταρτο μνημόνιο…

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα