Η Άγκυρα καταδικάζει την απελευθέρωση του Σάλεχ Μούσλιμ από τσεχικό δικαστήριο

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα καταδιώκει «όπου πηγαίνει» τον πρώην ηγέτη του κόμματος PYD των Κούρδων της Συρίας Σάλεχ Μούσλιμ μετά την απελευθέρωσή του από τσεχικό δικαστήριο.

Ο Μούσλιμ τέθηκε υπό κράτηση στην Πράγα το Σάββατο βάσει αιτήματος της Interpol που εκδόθηκε από την Τουρκία και στο οποίο χαρακτηρίζεται «αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης». Ο κούρδος αξιωματούχος χαρακτήρισε ψευδείς τις κατηγορίες εις βάρος του.

Τσεχικό δικαστήριο αποφάσισε νωρίτερα σήμερα την απελευθέρωσή του παρά την έκκληση της Άγκυρας να προφυλακιστεί για όσο διάστημα εκκρεμεί το αίτημά της για την έκδοσή του.

Ο Μούσλιμ, ο οποίος υποσχέθηκε στο τσεχικό δικαστήριο να παραμείνει εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο εκκρεμούν περαιτέρω δικαστικές διαδικασίες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει αποφασίσει που θα μεταβεί μετά. Πρόσθεσε ότι έχει άδεια παραμονής στη Φινλανδία.

Απειλές Τουρκίας

Ο τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε πως η απόφαση του τσεχικού δικαστηρίου αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις Τουρκίας-Τσεχίας.

Επίσης ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλαχμίτ Γκιούλ δήλωσε πως η Άγκυρα περιμένει από τις τσεχικές αρχές να αντισταθμίσουν το «λάθος» που έκαναν απελευθερώνοντας τον Σάλεχ Μούσλιμ.

Ο Γκιούλ δήλωσε κι αυτός ότι η απόφαση του δικαστηρίου οφειλόταν σε πολιτικούς λόγους και πρόσθεσε ότι η Τουρκία «δεν θα δεχθεί ποτέ αυτή την απόφαση» και θα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της στο ζήτημα αυτό.

«Δεν στηρίζουμε την τρομοκρατία»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας απέρριψε τις κατηγορίες της Τουρκίας ότι στηρίζει την τρομοκρατία, έπειτα από δηλώσεις αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης που καταδίκασαν την απόφαση τσεχικού δικαστηρίου να απελευθερώσει τον Σάλεχ Μούσλιμ, πρώην ηγέτη του κόμματος PYD των Κούρδων της Συρίας.

Ο 67χρονος Μούσλιμ τέθηκε υπό κράτηση στην Πράγα το Σαββατοκύριακο βάσει αιτήματος της Interpol που εκδόθηκε από την Τουρκία, που τον θεωρεί «αρχηγό τρομοκρατικής οργάνωσης». Τσεχικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα την απελευθέρωσή του, την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει μια «πολιτική απόφαση» που «στηρίζει ξεκάθαρα την τρομοκρατία».

«Η Τσεχική Δημοκρατία απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε κατηγορία περί υποστήριξης της διεθνούς τρομοκρατίας», υπογράμμισε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες έκδοσης δεν έχουν ολοκληρωθεί από την απόφαση του δικαστηρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα