Η Άγκυρα επιχειρεί αντιπερισπασμό απελπισίας

Την ώρα που οι φόβοι κατάρρευσης της τουρκικής λίρας και της οικονομίας της χώρας αυτής μεγαλώνουν, με τις διεθνείς αγορές σε πανικό κάτω από την προοπτική η κατάσταση στην Τουρκία να προκαλέσει φαινόμενα ντόμινο επηρεάζοντας τις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών, η εξωτερική πολιτική της γείτονος κλιμακώνει για ακόμη μια φορά την διεθνή ένταση στον άμεσο περίγυρό της, δια στόματος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγες ημέρες μετά το «θερμό» επεισόδιο που σημειώθηκε στη Λέρο.

Η πραγματικότητα αυτή, σε συνδυασμό με τη πρόσφατη ραγδαία επιδείνωση των τουρκοαμερικανικών σχέσεων, οδηγεί τους ιθύνοντες στην Άγκυρα σε μια πρακτική με προφανείς εξωτερικούς και εσωτερικούς αποδέκτες, που παίρνει καθημερινά βαθμηδόν τα χαρακτηριστικά ενός όλο και πιο επικίνδυνου αντιπερισπασμού.

Ειδικότερα, με φόντο τις παραπάνω διεθνείς οικονομικές και πολιτικές παραμέτρους, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για «την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο» και ανέφερε ότι «οι Έλληνες κάνουν παράξενα πράγματα εκεί, παρόλο που η Τουρκία βρισκόταν πάντα κοντά στους Έλληνες στις δύσκολες στιγμές τους».

Παραπέρα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ενώπιον τούρκων διπλωματών: «Όσον αφορά την Κύπρο, πρέπει να υπάρξει μια νέα διαδικασία και ένα νέο αποτέλεσμα. Δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνουμε τον ίδιο κύκλο, να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα και να μας εκπλήσσει.Οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν μια ένωση. Μπερδεύουν τις διαδικασίες. Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους υδρογονάνθρακες του νησιού καθώς και τα κονδύλια της ΕΕ. Το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα. Βρισκόμαστε δίπλα τους στις χειρότερες ημέρες τους, αλλά προχωρούν σε παραβιάσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Δεν είναι προς το συμφέρον όλων να καταστεί η Ανατολική Μεσόγειος μια περιοχή ειρήνης και ευημερίας;».

Η παραπάνω επίσημη τούρκικη ρητορική θα πρέπει, όπως αναφέρθηκε να αξιολογηθεί υπό το φως της οικονομικής κατάστασης, όπως διαμορφώνεται αυτή την εβδομάδα στα διεθνή χρηματιστήρια που συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία την οποία είχαν ξεκινήσει από την Παρασκευή για τον ίδιο ακριβώς λόγο: Την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και της οικονομίας της χώρας. Χθες τις αγορές κυρίευσε πανικός υπό τον φόβο η κατάρρευση της Τουρκίας να προκαλέσει φαινόμενα ντόμινο επηρεάζοντας τις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών.

Στη Wall Street οι Dow Jones και S&P 500 κατέγραφαν απώλειες, με τον Nasdaq να κινείται με μεγάλη νευρικότητα μεταξύ θετικού και αρνητικού εδάφους.

Στην Ευρώπη οι μετοχές των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών υπέστησαν απώλειες, καθώς οι ανησυχίες για την κλιμακούμενη κρίση της τουρκικής λίρας εξαπλώθηκαν και στις αναδυόμενες αγορές. Ο δείκτης των τραπεζών της Ευρωζώνης κατέγραψε βαριές απώλειες 1,78%, υποχωρώντας για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση και πέφτοντας ενδοσυνεδριακά σε χαμηλό από τον Δεκέμβριο του 2016. Οι τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία δέχθηκαν και τις ισχυρότερες πιέσεις.

Μέσα σε αυτό το διαμορφωμένο διεθνές σκηνικό, σημαντική σημασία αποκτά το αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα το οποίο έστειλε η Ουάσιγκτον διαμηνύοντας ότι δεν έχει τίποτε να συζητήσει μαζί της μέχρις ότου αφεθεί ελεύθερος ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράσον που κρατείται στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται δύο άτομα που έχουν γνώση του θέματος, το τελεσίγραφο του Λευκού Οίκου προς τον Ταγίπ Ερντογάν μετέφερε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον στον πρεσβευτή της Τουρκίας στις ΗΠΑ, Σερντάρ Κιλίτς. Η σκληρή στάση του Λευκού Οίκου , σημειώνει το πρακτορείο, σηματοδοτεί τη συνέχιση της κόντρας στις διμερείς σχέσεις και της κρίσης για την τουρκική οικονομία.

Η συνάντηση του Μπόλτον με τον Τούρκο πρεσβευτή, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, ήταν η πρώτη μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των δύο κυβερνήσεων από την Παρασκευή, που ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέταξε αύξηση των δασμών στον εισαγόμενο τουρκικό χάλυβα και το αλουμίνιο. Δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος κατά τη συνάντηση Μπόλτον-Κιλίτς, επεσήμαναν οι πηγές του Bloomberg, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει συμβιβαστικές προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Εντείνοντας τις πιέσεις στην Άγκυρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε χθες τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2019, που αναστέλλει την παράδοση των στελθ μαχητικών F-35 στην Τουρκία.

Η Ουάσιγκτον έχει στείλει από την περασμένη εβδομάδα το μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν έχει τίποτε να συζητήσει μέχρις ότου αφεθεί ελεύθερος ο πάστορας που η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορεί για διασυνδέσεις με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν και το ΡΚΚ.

«Η πρόοδος που θέλουμε να γίνει είναι να επιστρέψει ο πάστορας Μπράνσον στο σπίτι του», είπε στις 9 Αυγούστου η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα