Η Άγκελα Μέρκελ δεν θέλει πειράματα

Ενόψει των διερευνητικών επαφών για το σχηματισμό κυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) η πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) απέκλεισε το ενδεχόμενο εναλλακτικών ως προς τον μεγάλο συνασπισμό κυβερνητικών σχημάτων και μοντέλων συνεργασίας.

Σύμφωνα με την Άγκελα Μέρκελ οι διερευνητικές με το SPD μπορούν να στεφθούν με επιτυχία μόνον εάν υπάρξει συμφωνία επί συγκεκριμένων ζητημάτων και διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με στόχο να συγκροτηθεί μια σταθερή κυβέρνηση. «Αυτό σημαίνει όχι με εναλλασσόμενες πλειοψηφίες», όπως τόνισε χθες Δευτέρα μετά τη συνεδρίαση των ηγετικών κλιμακίων της CDU στο Βερολίνο. Για να προσθέσει πως «οτιδήποτε άλλο δεν θα συνιστούσε επιτυχία από πλευράς της CDU». Με άλλα λόγια, στην περίπτωση αυτή οι διερευνητικές θα έχουν αποτύχει.

Όσον αφορά το περιεχόμενο, η καγκελάριος επισήμανε ότι η βασική κατευθυντήρια γραμμή της χριστιανικής ένωσης είναι το εκλογικό της πρόγραμμα. Η ίδια στάθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα μιας νέας αρχιτεκτονικής για τη μετανάστευση αλλά και την εκπόνηση μιας στρατηγικής για το μέλλον της ΕΕ.

Άμεση αντίδραση Μ. Σουλτς

Αντιδρώντας στις δηλώσεις Μέρκελ μέσω Twitter, ο πρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς επανέλαβε ότι το κόμμα του προσέρχεται σε διαπραγματεύσεις με ανοικτό αποτέλεσμα. «Ανεξαρτήτως του τι ζητούν κάποιοι ή εικοτολογούν, για μένα είναι σαφές ότι οι διερευνητικές είναι συνομιλίες με ανοικτό αποτέλεσμα. Έτσι αποφάσισε το συνέδριο αλλά και το προεδρείο του κόμματος. Και έτσι θα το κάνουμε». Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και άλλων μορφών συνεργασίας, όπως το μοντέλο του λεγόμενου «συνασπισμού συνεργασίας» ή και μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.

Ο ίδιος ο Μ. Σουλτς φέρεται να είπε σε βουλευτές του SPD ότι στις επικείμενες διαπραγματεύσεις το κόμμα θα διεκδικήσει το υπουργείο Οικονομικών. Κύκλοι των Σοσιαλδημοκρατών επιβεβαίωσαν στο μεταξύ την πληροφορία, μολονότι από τα κεντρικά του κόμματος ακούγεται απλά ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μοιραστούν χαρτοφυλάκια».

Νέο ρεκόρ διαπραγματεύσεων

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην πρώτη κυβέρνηση της Αγκ. Μέρκελ μεταξύ 2005-2009 που ήταν και ο πρώτος μεγάλος συνασπισμός των τελευταίων δυο δεκαετιών, οι Σοσιαλδημοκράτες, αν και μικρότερος κυβερνητικός εταίρος, είχαν αποσπάσει στις διαπραγματεύσεις τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το Εξωτερικών. Το πρώτο χαρτοφυλάκιο είχε αναλάβει ο μετέπειτα υποψήφιος καγκελάριος Πέερ Στάινμπρουκ ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Αύριο Τετάρτη συνέρχονται στο Βερολίνο οι αρχηγοί των CDU/CSU και SPD Μέρκελ, Ζέεχοφερ και Σουλτς όπως και οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών τους ομάδων προκειμένου να προχωρήσουν σε έναν πρώτο προγραμματισμό των επικείμενων διερευνητικών επαφών που αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2018.

Πάντως με την εκπνοή της σημερινής ημέρας καταρρίπτεται ήδη το ρεκόρ των μεγαλύτερων σε διάρκεια διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας που σημειώθηκε το 2013, όταν CDU/CSU και SPD χρειάστηκαν 86 μέρες για να συμφωνήσουν στο μεγάλο συνασπισμό. Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 86 μέρες από τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα