Ηττα της Ακροδεξιάς στην Αυστρία

imagesΗ Ευρώπη που κρατούσε την ανάσα της από το πρωί της Κυριακής, μπορεί να πάρει μια μικρή αναπνοή. Στην Αυστρία, δεν κέρδισαν οι Ακροδεξιοί. Ο Νόμπερτ Χόφερ παραδέχτηκε την ήττα του στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή – ύστερα από το εκλογικό φιάσκο της περασμένης άνοιξης. Ο προοδευτικός Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν κέρδισε καθαρά αυτή τη φορά, παρά τον βρώμικο πόλεμο που δέχτηκε.

Σύμφωνα με τα exit polls, η διαφορά υπήρξε καθαρή και αδιαμφισβήτητη, εξ ου και η αποδοχή της ήττας από τον Χόφερ του ακροδεξιού και λαϊκιστικού κόμματος FPOe: 53% υπέρ του Φαν ντερ Μπέλεν, που στηρίχτηκε από τους Πράσινους, έναντι 46% του Χόφερ. Ο τελευταίος εξέφρασε τη λύπη του σε μήνυμά του στο Facebook, όπου και συνεχάρη τον νικητή των εκλογών και διαμήνυσε ότι «είμαστε όλοι Αυστριακοί, ανεξάρτητα από το ποιον ψηφίσαμε στις κάλπες».
To αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία προμηνυόταν οριακό καθώς ο Χόφερ είχε ακολουθήσει την επιτυχημένη συνταγή τόσο των υπέρμαχων του Brexit όσο και του Ντόναλντ Τραμπ. Αλλωστε είχε χρησιμοποιήσει τις τακτικές του στρατοπέδου του Τραμπ σε μια προσπάθεια να αποδομήσει το προφίλ του αντιπάλου του: τα ακροδεξιά τρολ είχαν περιγράψει τον Φαν ντερ Μπέλεν ως έναν ασθαινικό υποψήφιο που στα νιάτα του ήταν κατάστοπος των Σοβιετικών και ο πατέρας του ήταν Ναζί. Ολα ήταν ψευδή αλλά μέχρι τώρα τέτοιες βρώμικες, μέσω της γκρίζας ενημέρωσης του Διαδικτύου, τακτικές είχαν αποδειχτεί αποτελεσματικές.

Η ήττα του Χόφερ είναι και μια ήττα όσων έπαιξαν το ξενοφοβικό χαρτί στο Προσφυγικό (δεν είναι τυχαίο ότι η Αυστρία υπήρξε η άτυχη αρχηγός του Βίζεγκραντ). Αποδείχτηκε μία ήττα του λαϊκισμού και όλα όσα φαίνονταν ως ανίκητη πλημμυρίδα στο παγκόσμιο και φυσικά στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό – ο Χόφερ είχε προεξοφλήσει μεταξύ άλλων τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε μια άλλη ανάλυση, η νίκη του προοδευτικού Φαν ντερ Μπέλεν επιτρέπει σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να αναθαρρήσουν. Η Γαλλία, η Ολλανδία, η Γερμανία έχουν εκλογές μέσα στο 2017. Η Ιταλία είχε δημοψήφισμα την ίδια ώρα που ψήφιζαν οι Αυστριακοί. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα