Ηράκλειο: Μεγάλη επιχείρηση αποκόλησης δεξαμονόπλοιου

Πολύ μεγάλη ήταν η κινητοποίηση των αρχών μετά την ειδοποίηση για την προσάραξη του τάνκερ “GASLOG SARATOGA” σημαίας Βερμούδων, τη νύχτα, στην παραλιακή του Ηρακλείου, στην περιοχή του Κόλπου Δερματά, κάτω από συνθήκες που ακόμη και τώρα προκαλούν ερωτήματα.

Πώς είναι δυνατόν, δηλαδή, ένα τέτοιο δεξαμενόπλοιο να προσάραξε σε αυτή την περιοχή;
Σύμφωνα δημοσιεύματα, συνολικά 5 ρυμουλκά, όσα δηλαδή υπάρχουν στο λιμάνι της πόλης, έσπευσαν στο σημείο. Εκεί βρισκόταν και το πυροσβεστικό πλοίο.

Οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες χρειάστηκαν περίπου … τρεις ώρες για να το ξεκολλήσουν και τα κατάφεραν.

Τώρα είναι αγκυροβολημένο λίγο πιο έξω από το λιμάνι, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να υπέστη ζημιές στο πηδάλιο καθώς, αρχικά, είχε προσαράξει με την πρύμνη.

Από την προσάραξη του δεξαμενόπλοιου, που μετέφερε 150.000 κυβικά μεθάνιο, με 31 άτομα πλήρωμα μεταξύ των οποίων και 10 Έλληνες, δεν αναφέρθηκε τραυματισμός, ούτε θαλάσσια ρύπανση.

Το εν λόγω πλοίο, είχε αποπλεύσει από τον λιμένα “SABINE PASS” των ΗΠΑ με τελικό προορισμό το λιμάνι Αλί Αγά της Τουρκίας και ενδιάμεσο σταθμό το Ηράκλειο, έμφορτο με 150.080 Μ3 LNG (μεθάνιο).
Άμεσα υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, στην περιοχή κατέπλευσαν προς τυχόν παροχή συνδρομής, δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πέντε Ρ/Κ, ένα πλοιάριο και μία πλοηγίδα του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ από ξηράς έσπευσε ένα περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Σε διενεργούμενη υποβρύχια αυτοψία από ιδιώτη δύτη διαπιστώθηκε ότι το πλοίο προσάραξε σε αμμώδη βυθό, περίπου 330 μέτρα από την ακτή, χωρίς να παρατηρηθεί εισροή υδάτων ή θαλάσσια ρύπανση.

Το “GASLOG SARATOGA”, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, αποκολλήθηκε ασφαλώς με την συνδρομή των ανωτέρω ρυμουλκών και στη συνέχεια αγκυροβόλησε συνοδεία περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛΑ.ΚΤ. και Ρ/Κ βόρεια του λιμένα Ηρακλείου.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου που διενεργεί την προανάκριση απαγορεύτηκε ο απόπλους του “GASLOG SARATOGA” μέχρι την προσκόμιση πιστοποιητικού διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα.

Πηγή: cretalive.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα