ΗΠΑ: Tροποποιήσεις στην παράδοση οπλισμού στους Κούρδους που μάχονται το ισλαμικό κράτος

Η Ουάσινγκτον θα προχωρήσει σε μια “τροποποίηση” στην παράδοση οπλισμού στον αραβοκουρδικό συνασπισμό που μάχεται τους τζιχαντιστές στη Συρία, επιβεβαίωσε σήμερα ένας Κούρδος αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας όμως ότι η αμερικανική στήριξη “θα συνεχιστεί”.

Ο υπεύθυνος αυτός ρωτήθηκε για τις ανακοινώσεις που έκανε η Τουρκία, σύμφωνα με τις οποίες έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Λευκό Οίκο ότι θα σταματήσει η παράδοση όπλων στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την κυριότερη κουρδική οργάνωση στη Συρία. Οι ΗΠΑ ωστόσο εμφανίστηκαν λιγότερο κατηγορηματικές στη συνέχεια, κάνοντας λόγο για μελλοντικές “τροποποιήσεις”.

Οι YPG χαρακτηρίζονται “τρομοκρατική οργάνωση” από την Τουρκία. Αποτελούν όμως τον βασικό πυρήνα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), της συμμαχίας που στηρίζεται από τις ΗΠΑ και συνιστά την αιχμή του δόρατος στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

“Δεν υπάρχει αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ των SDF και της αμερικανικής κυβέρνηση”, διαβεβαίωσε ο Abdel Karim Amr, ένας αξιωματούχος των ημιαυτόνομων κουρδικών περιοχών της Συρίας. “Προφανώς, θα υπάρξει κάποια τροποποίηση στην παράδοση όπλων στις SDF μετά την εξουδετέρωση του ΙΚ, αλλά δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά τον συντονισμό” με την αραβοκουρδική συμμαχία, εξήγησε. “Η στήριξη θα συνεχιστεί μέχρι να εξαλειφθεί ό,τι απέμεινε (από το ΙΚ) σε όλη την περιοχή”, πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση της Άγκυρας “λανθασμένη” και “όχι ακριβή”.

“Είμαστε οι εταίροι ενός επίσημου, διεθνούς συνασπισμού που μάχεται την τρομοκρατία, αυτή η εταιρική σχέση συνεχίζεται”, είπε από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος Τύπου των SDF, o Mustaffa Bali.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι την Παρασκευή έλαβε τη διαβεβαίωση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να εξοπλίζουν τις YPG.

Συρία: Στη Γενεύη οι ειρηνευτικές συνομιλίες – Απέχει ο al-Assad

Στο μεταξύ, μηδαμινές εμφανίζονται οι πιθανότητες να επιτευχθεί κάποια σημαντική πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία που θα διεξαχθούν αυτήν την εβδομάδα στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, καθώς το καθεστώς του Σύρου προέδρου Bashar al-Assad επιδιώκει να πετύχει μια στρατιωτική νίκη επί του πεδίου ενώ η αντιπολίτευση εμμένει στη θέση της ότι ο Άσαντ πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία για να δοθεί μια ευκαιρία στην ειρήνη.

 Η κυβέρνηση διαμήνυσε την Κυριακή στον ΟΗΕ ότι η αντιπροσωπεία της δεν θα πάει σήμερα στη Γενεύη, όπου αύριο το απόγευμα είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων, ο όγδοος στη σειρά. “Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της”, επιβεβαίωσε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Staffan de Mistura, σε βιντεοδιάσκεψη με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. “Μας έστειλαν ένα μήνυμα χθες το βράδυ όπου έλεγαν ότι δεν θα αφιχθούν σήμερα στη Γενεύη”, διευκρίνισε.

“Αν οι δύο πλευρές (κυβέρνηση και αντιπολίτευση) έρθουν στη Γενεύη, θα μπορέσουμε να έχουμε ουσιαστικές συνομιλίες”, εκτίμησε.

Αύριο Τρίτη θα συνεδριάσουν επίσης Γενεύη, κατόπιν πρωτοβουλίας της Γαλλίας, οι εκπρόσωποι των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ. Στη συνάντηση αυτή θα συμμετάσχει και ο Mistura.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ είπε επίσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι στη Γενεύη αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες “περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι” κοινωνικών ομάδων της Συρίας. Στην Ελβετία θα συζητηθούν επίσης θέματα όπως οι φυλακίσεις και οι εξαφανίσεις στη Συρία, με τη συμμετοχή ειδικών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Mistura είπε ότι στην ημερήσια διάταξη του 8ου κύκλου των συνομιλιών έχουν τεθεί τέσσερα θέματα: η συγκρότηση μιας αξιόπιστης κυβέρνησης, χωρίς αποκλεισμούς, η σύνταξη ενός νέου Συντάγματος, η προετοιμασία των εκλογών στη Συρία “υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών” και η τρομοκρατία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα