ΗΠΑ: Υποψήφια για την αμερικανική Γερουσία η Τσέλσι Μάνινγκ

Η Αμερικανίδα διεμφυλική στρατιωτική αναλύτρια Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία πέρασε επτά χρόνια στη φυλακή καταδικασμένη ως πληροφοριοδότης του WikiLeaks, υπέβαλε υποψηφιότητα για να εκπροσωπήσει την πολιτεία του Μέριλαντ στην αμερικανική Γερουσία.

Χθες έγινε γνωστό ότι έγγραφο με τίτλο «Υποβολή υποψηφιότητας» έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής και αναφέρεται στην υποψηφιότητα της Τσέλσι Ελίζαμπεθ Μάνινγκ, κατοίκου του Μέριλαντ.

Στο κείμενο, που φέρει ημερομηνία 5 Ιανουαρίου 2018, διευκρινίζεται ότι ενδιαφέρεται για την εκπροσώπηση της πολιτείας του Μέριλαντ στη Γερουσία με τα χρώματα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η επιτροπή της προεκλογικής εκστρατείας φέρει την ονομασία «Η Τσέλσι Μάνινγκ στην Γερουσία των ΗΠΑ» και σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post στοχεύει στην έδρα του 74χρονου γερουσιαστή Μπεν Κάρντιν.

Η Μάνινγκ το 2010 είχε διοχετεύσει στον ιστότοπο WikiLeaks του Ασάνζ πάνω από 700.000 διαβαθμισμένα επιβαρυντικά στρατιωτικά έγγραφα, τηλεγραφήματα διπλωματικών αρχών και βίντεο για τον βρόμικο πόλεμο των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Το 2013 καταδικάστηκε αυστηρά από στρατοδικείο σε κάθειρξη 35 ετών για 20 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας, και πέρασε επτά χρόνια στη φυλακή πριν λάβει χάρη από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, λίγο πριν τη λήξη της θητείας του.

Τότε έξαλλοι είχαν γίνει οι «πατριώτες» Ρεπουμπλικανοί, ενώ ο Ντόνλαντ Τραμπ την είχε χαρακτηρίσει ως «αχάριστο προδότη» που «δεν έπρεπε ποτέ να απελευθερωθεί από τη φυλακή».

Υπενθυμίζεται ότι η Τσέλσι γεννήθηκε αγόρι, με το όνομα Μπράντλεϊ, και προχώρησε σε αλλαγή φύλου κατά τη διάρκεια της κράτησής της.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα