ΗΠΑ: Πράσινο φως από το Κογκρέσο στη χρηματοδότηση της κυβέρνησης

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα την συμφωνία για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μαζί με ένα προσωρινό νομοσχέδιο για την επαναφορά κυβερνητικών υπηρεσιών που είχαν “παγώσει” λόγω της έλλειψης κονδυλίων.

Το νομοσχέδιο πέρασε με 240 υπέρ και 186 κατά, με ορισμένους Ρεπουμπλικάνους να καταψηφίζουν την ενίσχυση των ομοσπονδιακών δαπανών και ορισμένους Δημοκρατικούς να εκφράζουν έντονες ανησυχίες ότι η συμφωνία θα μειώσει την διαπραγματευτική τους ισχύ στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για το μεταναστευτικό.

Ύστερα από εβδομάδες χρηματοδότησης της κυβέρνησης με προσωρινά μέτρα δημιουργήθηκε στο Κογκρέσο ένας συνασπισμός κεντρώων Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για να τερματίσει το αδιέξοδο που οδήγησε σε διακοπή των κυβερνητικών υπηρεσιών για δεύτερη φορά αυτό το έτος.

Το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί προηγουμένως από τη Γερουσία με 71-28.

Διασφαλίζοντας τη σταθερή χρηματοδότηση της κυβέρνησης, η συμφωνία απομακρύνει μια πολύ σημαντική απειλή από το οπλοστάσιο των Δημοκρατικών για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν για το μεταναστευτικό.

Στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης στο Κογκρέσο βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες το μεταναστευτικό ζήτημα, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Σεπτέμβριο να καταργήσει το καθεστώς προστασίας για τα παιδιά μεταναστών που μπήκαν στις ΗΠΑ παράνομα μαζί με τους γονείς τους. Το Κογκρέσο έχει διορία μέχρι τις 5 Μαρτίου για να καταλήξει σε ένα νέο νομικό πλαίσιο.

Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό “είναι ένα ισχυρό σήμα ότι μπορούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο… και να δουλέψουμε μαζί για το καλό της χώρας”, δήλωσε ο ηγέτης της μειοψηφίας στη Γερουσία, Chuck Schumer.

Η συμφωνία ενισχύει τις ομοσπονδιακές δαπάνες για τις ένοπλες δυνάμεις και τα εγχώρια προγράμματα κατά σχεδόν 300 δισ. δολ. επιπλέον των σχεδόν 90 δισ. δολ. σε βοήθεια για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Αναστέλλει επίσης το ανώτατο όριο χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι την 1η Μαρτίου του 2019.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα