ΗΠΑ: Πολυετείς ποινές κάθειρξης στα μέλη οργάνωσης που σχεδίαζαν να σκοτώσουν μουσουλμάνους μετανάστες

Σε ποινές πολυετούς κάθειρξης καταδικάστηκαν τρεις άνδρες που σχεδίαζαν να σφαγιάσουν μουσουλμάνους στο νοτιοδυτικό Κάνσας, κατά τη διάρκεια μιας συναισθηματικά φορτισμένης δίκης όπου ένα από τα παρ’ ολίγον θύματά τους απηύθυνε συγκινητική έκκληση: “Σας παρακαλώ, μην μας μισείτε”.
Ο δικαστής Έρικ Μίλγκρεν καταδίκασε τον Πάτρικ Στάιν, 49 ετών, τον φερόμενο “εγκέφαλο” της ομάδας, σε κάθειρξη 30 ετών και τον Κέρτις Άλεν, ο οποίος συνέταξε το “μανιφέστο” της, σε κάθειρξη 25 ετών. Ο Γκάβιν Ράιτ, που σύμφωνα με τις αρχές κατασκεύασε και δοκίμασε εκρηκτικούς μηχανισμούς στο τροχόσπιτο, που χρησιμοποιούσε και ως έδρα της επιχείρησής του, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 26 ετών.
Το σχέδιο των τριών απέτυχε επειδή ένα άλλο μέλος της ομάδας ειδοποίησε τις αρχές.
Ο Μίλγκρεν απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης να λάβει υπόψη του το διχαστικό πολιτικό κλίμα που επικρατούσε όταν οι τρεις άνδρες αποφάσισαν να ανατινάξουν ένα τέμενος και συγκροτήματα διαμερισμάτων όπου κατοικούν Σομαλοί μετανάστες, στην πόλη Γκάρντεν Σίτι, αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές του 2016.
Οι δικηγόροι του Στάιν υποστήριζαν ότι ο πελάτης τους ήταν πεπεισμένος πως ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα κήρυττε στρατιωτικό νόμο και δεν θα αναγνώριζε ως νόμιμη την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Ισχυρίστηκε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και οι τρεις άνδρες διάβαζαν και μοιράζονταν μεταξύ τους στο Facebook προπαγανδιστικό υλικό που προωθούσε η Ρωσία για να διχάσει το αμερικανικό πολιτικό σύστημα.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο Τζιμ Πρατ, επί χρόνια ο Στάιν παρακολουθούσε ακροδεξιά μέσα ενημέρωσης και σχολιαστές που θεωρούσαν φυσιολογικό το μίσος. Όμως ο δικαστής απέρριψε το επιχείρημα, τονίζοντας: “Εκατομμύρια άνθρωποι ακούν αυτό το υλικό, είτε προέρχεται από την αριστερά, είτε από τη δεξιά”.
Οι εισαγγελικές αρχές παρουσίασαν βιντεοσκοπημένες καταθέσεις Σομαλών μεταναστών που ήταν οι στόχοι της ομάδας. Σε μία από αυτές, ένας, ο Ίφραχ Φάραχ, είπε: “Σας παρακαλώ, μην μας σκοτώσετε. Σας παρακαλώ, μην μας μισείτε. Δεν μπορούμε να σας βλάψουμε”.
Ο 51χρονος Άλεν, στη γραπτή δήλωσή του εξέφρασε “την ειλικρινή συγγνώμη” του σε όποιους τρομοκράτησε με τη δράση του και ζήτησε να τον συγχωρέσουν. Όμως ο Στάιν ζήτησε συγγνώμη μόνο από την οικογένεια και τους φίλους του και ο δικαστής παρατήρησε, ανακοινώνοντας την ποινή ότι, σε αντίθεση με τον συγκατηγορούμενό του, δεν έδειξε καμία μεταμέλεια. Ο 53χρονος Ράιτ ζήτησε συγγνώμη από το δικαστήριο και από τους μετανάστες που ζούσαν στο συγκρότημα.
Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο Νταν Ντέι, ο άνθρωπος που συμμετείχε αρχικά στο σχέδιο της ομάδας των αυτοαποκαλούμενων “Σταυροφόρων” αλλά μετάνιωσε και ειδοποίησε τις αρχές για τις προθέσεις τους. Όπως είπε, ο Στάιν άρχισε να στρατολογεί άλλους για να σκοτώσουν μουσουλμάνους μετανάστες μετά την επίθεση που είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2016 σε ένα νάιτκλαμπ στο Ορλάντο της Φλόριντας, με δράστη έναν ένοπλο που είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.
Την Πέμπτη, δύο μέλη μιας ξενοφοβικής, μουσουλμανικής οργάνωσης του Ιλινόι, των “Λευκών Λαγών”, δήλωσαν ένοχοι για την τοποθέτηση βόμβας σε ένα τέμενος στη Μινεσότα. Όπως είπαν, σκοπός τους ήταν να τρομάξουν τους μουσουλμάνους και να τους αναγκάσουν να φύγουν από τις ΗΠΑ. Κανείς δεν τραυματίστηκε στην επίθεση αυτή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα