ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν απαντήσεις από το FBI για τις συνθήκες σύλληψης του Ρότζερ Στόουν

Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο δήλωσαν ότι ζητούν απαντήσεις από τον διευθυντή του FBI Κρις Ρέι σχετικά με τις τακτικές που χρησιμοποίησαν οι πράκτορες του, την προηγούμενη Παρασκευή για την σύλληψη του Ρότζερ Στόουν, μακρόχρονου συνεργάτη και υποστηρικτή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μεταδίδει το ABC News.
Ο Στόουν τέθηκε υπό κράτηση στο σπίτι του στο Φορτ Λόντερντεϊλ της Φλόριντα. Η σύλληψή του έγινε τις πρώτες πρωινές της Παρασκευής, ενώ διενεργήθηκε έρευνα και στα υπάρχοντά του.
Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος ειδικοί πράκτορες με αλεξίσφαιρα γιλέκα, αλλά και με παρατεταμένα όπλα.
Το FBI ενεργοποιήθηκε μετά την απαγγελία επτά κατηγοριών σε βάρος του Στόουν από τον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Από την σύλληψή του και μετά, τόσο ο ίδιος, όσο και μερικοί σχολιαστές των συντηρητικών ΜΜΕ ασκούν κριτική στην επιχείρηση που πραγματοποίησε το FBI για την σύλληψη του Στόουν, χαρακτηρίζοντας την, ως υπερβολική.
Ο Στόουν από την πλευρά του, την χαρακτήρισε ως “τακτική της Γκεστάπο”.
Ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι και σημερινός σχολιαστής του ABC News Κρις Κρίστι χαρακτήρισε επίσης ως “υπερβολική” την επιχείρηση της σύλληψης του Στόουν.
Ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφάλειας χαρακτήρισαν τόσο την επιχείρηση της σύλληψης, όσο και την διεξαγωγή της, ως “συνηθισμένη.”
Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε χθες (Daily Caller) ότι “θα σκεφτεί” να ζητήσει από το FBI να επανεξετάσει την χρήση μέσω και ισχύος, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τον αριθμό των πρακτόρων, αλλά και για τον τύπο των οχημάτων που χρησιμοποιήθηκαν στην περιοχή της σύλληψης, για μία σύλληψη ενός υπόπτου που κατηγορείται για την διάπραξη εγκλήματος λευκού κολάρου.
“Νομίζω ότι ήταν πολύ ασυνήθιστο,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.
Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν απαντήσεις.
“Με ανησυχεί ο τρόπος με τον οποίο έγινε η σύλληψη, ιδιαίτερα ο αριθμός των πρακτόρων που έλαβαν μέρος, οι τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν, η ώρα που έγινε, αλλά και το αν το FBI προχώρησε στην δημοσιοποίηση λεπτομερειών για την σύλληψη και το κατηγορητήριο προς τα ΜΜΕ, πριν από την ενημέρωση των δικηγόρων του κ. Στόουν,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκραμ, που προεδρεύει στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, σε επιστολή που έστειλε χθες στον Ρέι.
Η αναφερόμενη επιτροπή είναι υπεύθυνη για την άσκηση κοινοβουλευτικής εποπτείας στο FBI.
Επιστολή στον Ρέι έστειλε χθες κι ο Ρεπουμπλικάνος Νταγκ Κόλινς που είναι υψηλόβαθμο μέλος στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων. Με την επιστολή αυτή, ο Κόλινς ζητάει να πληροφορηθεί σχετικά με τις συνθήκες διεξαγωγής της επιχείρησης, γράφοντας ότι: “αυτή η επίδειξη δύναμης μπορεί να εκθέσει σε περιττό κίνδυνο την ζωή των πρακτόρων, κλιμακώνοντας τον παράγοντα του ρίσκου ασφάλειας για όλους τους εμπλεκόμενους στην επιχείρηση.”
Τόσο το FBI, όσο και το γραφείο του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, Ρόμπερτ Μάλερ, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Μετά την σύλληψή του και την πρώτη εμφάνισή του στο δικαστήριο, ο Στόουν δήλωσε στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Φλόριντα, ότι οι πράκτορες του FBI “τρομοκράτησαν” τόσο τον ίδιο, όσο και τα σκυλιά του.
“Θα μπορούσαν απλά να επικοινωνήσουν με τους δικηγόρους μου και θα είχα παραδοθεί εθελοντικά,” είπε ο Στόουν.
Οι εισαγγελείς από την πλευρά τους, έγραψαν σε δικαστικά έγγραφα ότι στην περίπτωση που είχαν ενημερώσει τον Στόουν πριν από την απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος του, θα υπήρχε ο κίνδυνος “διαφυγής του κατηγορούμενου, καταστροφής ή αλλοίωσης αποδείξεων.”
“Υποστηρίζω πλήρως τις ανησυχίες των υπηρεσιών ασφαλείας, για την ασφάλεια του προσωπικού τους, το ρίσκο διαφυγής, αλλά και την ανάγκη διατήρησης των αποδείξεων. Ωστόσο, είμαι καχύποπτος για το γεγονός ότι ένας υπαγόμενος σε έρευνα του ειδικού ανακριτή, που έχει νομική υποστήριξη κι έχει δηλώσει δημόσια, ότι ο ίδιος πιστεύει πως σε κάποια χρονική στιγμή θα του απαγγελθούν κατηγορίες και είναι διατεθειμένος να παραδοθεί εθελοντικά, συνελήφθη πριν να ξημερώσει με ειδική επιχείρηση που έγινε έξω από το σπίτι του,” έγραψε χαρακτηριστικά ο Γκραμ.
“Παρά το γεγονός ότι οι τακτικές αυτές μπορεί να είναι συνηθισμένες για την σύλληψη ενός επιθετικού κατηγορούμενου, έχω ερωτήσεις σχετικά με την αναγκαιότητα της χρήσης τους, στην υπόθεση αυτή. Η αμερικανική κοινή γνώμη έχει κουραστεί αρκετά από την κάλυψη των ΜΜΕ γύρω από την έρευνα του Μάλερ. Έτσι, ο τρόπος που έγινε αυτή η σύλληψη προσέθεσε μόνο περισσότερο θέαμα στην υπόθεση. Συνεπώς, γράφω αναζητώντας την αιτιολογία των τακτικών που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά και της ώρας που έγινε η σύλληψη του κ. Στόουν,” επεσήμανε το Γκραμ.
Στον Στόουν έχουν απαγγελθεί πέντε κατηγορίες για ψευδορκία στο Κογκρέσο, μία κατηγορία για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας, αλλά και μία κατηγορία για προσπάθεια χειραγώγησης μαρτύρων.
Στην περίπτωση που καταδικαστεί, ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης 20 ετών. Ο Στόουν υποστηρίζει ότι είναι αθώος και ότι θα αγωνιστεί για την απαλλαγή του από τις κατηγορίες.
Ο ίδιος αναμένεται να εμφανιστεί αύριο για δεύτερη φορά, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα