ΗΠΑ: Κινητοποίηση για την υπεράσπιση της επιστήμης

Εκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν να συγκεντρώνονται στην καρδιά της Ουάσινγκτον που πήρε την σκυτάλη για την δική της πορεία για την υπεράσπιση της επιστημονικής έρευνας από τις εκατοντάδες πόλεις που προηγήθηκαν σήμερα, Ημέρα της Γης, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι διαδηλωτές που θέλουν να καταγγείλουν το γεγονός ότι η επιστημονική έρευνα απειλείται από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα κατευθυνθούν προς το Καπιτώλιο, έδρα του Κονγκρέσου.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως η Νέα Υόρκη, που ενώνουν τη φωνή τους με τις 600 πορείες για την επιστήμη που πραγματοποιήθηκαν σε όλον τον πλανήτη, από την Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, μέχρι την Γκάνα, το Λονδίνο και το Παρίσι.

 

Λίγο μετά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ υπέγραψε διατάγματα αποξήλωσης των μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας που είχε εισαγάγει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και διόρισε επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος τον αρνητή του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής Σκοτ Προύιτ.

Ο ίδιος ο Τραμπ είχε δηλώσει κατά την προεκλογική του εκστρατεία ότι η κλιματική αλλαγή είναι «φάρσα» και υποσχέθηκε να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία του Παρισιού για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Στο πρώτο του σχέδιο για τον Προϋπολογισμό προτείνει μείωση κατά 31% των πόρων που προορίζονται για την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος και μειώσεις στην χρηματοδότηση της έρευνας στα εθνικά ινστιτούτα υγείας.

Οι οργανωτές της πορείας επιμένουν στον μη πολιτικό της χαρακτήρα. Η ιδέα της Πορείας για την Επιστήμη γεννήθηκε μετά την ορκωμοσία Τραμπ, όταν Πορείες των Γυναικών οργανώθηκαν στις ΗΠΑ και άλλες χώρες για την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων, κατεβάζοντας στους δρόμους περισσότερα από δύο εκατομμύρια γυναίκες.

Άλλη μία πορεία, αυτήν την φορά για το κλίμα, θα οργανωθεί στις 29 Απριλίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα