ΗΠΑ κατά Κίνας για νόμισμα και κατασκοπεία

Η κυβέρνηση Τραμπ εντείνει την οικονομική πίεση προς την Κίνα, προειδοποιώντας την για χειραγώγηση συναλλάγματος, υιοθετώντας αυστηρούς νέους κανόνες για τις επενδύσεις στην αμερικανική τεχνολογία και εκδίδοντας έναν κινεζικό κατάσκοπο κατηγορώντας τον για κλοπή αμερικανικών μυστικών που έχουν σχέση με το εμπόριο.

Η πίεση φαίνεται να λειτουργεί καθώς η Κίνα υιοθέτησε κανόνες για να επιβραδύνει την υποτίμηση του νομίσματος και παράλληλα επέτρεψε σε δύο ξένες εταιρείες να εξαγοράσουν τους κινέζους εταίρους τους – μια βασική μεταρρύθμιση που είχε ζητήσει ο Τράμπ.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μπαλί της Ινδονησίας, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, δήλωσε ότι παρακολουθεί προσεκτικά την φετινή πτώση του γουάν. Το νόμισμα μειώθηκε φέτος κατά 7,5%.

“Αν κάποιος παρεμβαίνει στην στήριξη του νομίσματός του, αυτό είναι εντάξει” δήλωσε ο Μνούτσιν στους δημοσιογράφους. “Αν κάποιος παρεμβαίνει για να υποτιμήσει το νόμισμά του αυτό δεν είναι καθόλου εντάξει”

Την ίδια ώρα που η Κίνα αρνείται τη χειραγώγηση του νομίσματός της για να βελτιώσει τη θέση της στο εμπόριο, ανακοινώνει σήμερα Πέμπτη ότι υιοθετεί νέους κανόνες για τη διαπραγμάτευση του γουάν στο εξωτερικό. Αυτές οι άκρως τεχνικές αλλαγές δυσκολεύουν την υποτίμηση του γουάν σύμφωνα με τους αναλυτές, που είναι ακριβώς αυτό το οποίο δήλωσε και ο Μνούτσιν πως επιθυμεί.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Τραμπ δημοσιοποίησε τις λεπτομέρειες σχετικά με τους νέους αυστηρούς κανόνες που σχετίζονται με τις επενδύσεις στις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας. Παρά το γεγονός πως δεν ισχύουν σε κάποια συγκεκριμένη χώρα, στοχεύουν ακριβώς στη προσπάθεια της Κίνας να αγοράσει αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες.

Οι κανόνες δίνουν στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να εμποδίσουν τις ξένες επενδύσεις σε σημαντικές επιχειρήσεις του κλάδου της τεχνολογίας. Αυτοί οι κανόνες επιτρέπουν μεταξύ άλλων την πρόσβαση των ξένων σε μη δημοσιοποιημένες πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία.

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει επανειλημμένως την Κίνα ότι κλέβει την πνευματική ιδιοκτησία των αμερικανικών εταιρειών. Μάλιστα ένας Κινέζος κατάσκοπος εκδόθηκε από το Βέλγιο και εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει την κατηγορία της κλοπής αμερικανικών οικονομικών μυστικών. Ο Γιαντζούν Σου, αξιωματούχος του Κινεζικού υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας, κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να κλέψει μυστικά από την GE Aviation και από άλλες αμερικανικές εταιρείες.

Αυτές οι σκληρές στάσεις κατά της Κίνας ακολούθησαν την ομιλία του Μάικ Πένς την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της οποίας ο αντιπρόεδρος επιτέθηκε στην Κίνα και κατηγόρησε το Πεκίνο ότι προσπαθεί να ανακατευτεί στις αμερικανικές εκλογές.

Αν και είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε μια άμεση σύνδεση με την πίεση που ασκεί ο Τραμπ η οποία περιλαμβάνει επιβολή δασμών ύψους $260 δις. στις κινεζικές εισαγωγές, το Πεκίνο φαίνεται να δέχεται αργά τις αμερικανικές απαιτήσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η κυβέρνηση επιτρέπει σε δύο ξένες εταιρείες, όχι αμερικανικές, να πάρουν τον έλεγχο των κοινοπραξιών τους, στην Κίνα.

Στην πρώτη περίπτωση, η BMW θα μπορέσει να εξαγοράσει τον εταίρο της κοινοπραξίας της, Brilliance China Automotive Holdings, για $4,1 δισεκατομμύρια, μια κίνηση που θα δώσει στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών.

Οι κινεζικές αρχές έχουν, επίσης, ανοίξει τον δρόμο στην ελβετική τράπεζα UBS, να αποκτήσει δύο κινεζικές συμμετοχές στον κινεζικό της βραχίονα. Όταν γίνει αυτή η συμφωνία, η UBS θα κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο και πρόκειται για την πρώτη τράπεζα που το κάνει αυτό. Οι αμερικανικές τράπεζες έχουν διαμαρτυρηθεί για την απόκτηση παρόμοιων δικαιωμάτων εδώ και χρόνια.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένως καλέσει την Κίνα να σταματήσει να απαιτεί από τις αμερικανικές επιχειρήσεις της να συμμετάσχουν σε κοινοπραξία με μία κινεζική εταιρεία όταν πωλούν στην ηπειρωτική κινεζική αγορά.

capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα