ΗΠΑ και Ταλιμπάν συμφώνησαν στο προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας για το Αφγανιστάν

Σε προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που θα σημάνει τη λήξη του 17ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν κατέληξαν εκπρόσωποι των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν στις εξαήμερες συνομιλίες τους στο Κατάρ, δήλωσε ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Ουάσιγκτον.
Μέχρι στιγμής οι Ταλιμπάν αρνούνται να καθίσουν στο τραπέζι με στελέχη της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, που αποκαλούν «μαριονέτες».
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη συμφιλίωση στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ ενημέρωσε την Καμπούλ για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων κι ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σ’ ένα προσχέδιο, αλλά απομένουν να διευθετηθούν λεπτομέρειες προτού γίνει συμφωνία, όπως είπε στους New York Times.
Οι Ταλιμπάν δηλώνουν πρόθυμοι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση όταν θα οριστεί η ημερομηνία αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα μετά τη νέα έκκληση του Αφγανού προέδρου Ασράφ Γκάνι να καθίσουν μαζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο Χαλιλζάντ είπε ότι οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν να μην προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο σε τρομοκρατικές οργανώσεις αν αποχωρήσουν οι Αμερικανοί, όπως ζήτησε η Ουάσιγκτον.
Ανώτερο στέλεχος των Ταλιμπάν είπε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συγκροτήσουν δύο επιτροπές που θα καταστρώσουν τα λεπτομερή σχέδια για την εφαρμογή των συμφωνιών πάνω σε δύο βασικούς άξονες: το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης των υπό τις ΗΠΑ ξένων δυνάμεων από τη χώρα και μια δέσμευση από μέρους των Ταλιμπάν ότι δεν θα επιτρέψουν σε τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως η Αλ Κάιντα να χρησιμοποιήσουν μελλοντικά ως βάση τους το Αφγανιστάν.
 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα