ΗΠΑ – Κίνα για δασμούς: «Πολλές λεπτομέρειες, μικρή πρόοδος»

«Πολλές λεπτομέρειες, μικρή πρόοδος». Αυτή η φράση χαρακτηρίζει την πορεία των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το φλέγον ζήτημα των εμπορικών δασμών.

Οι δύο χώρες, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, ενεργοποίησαν και το δεύτερο πακέτο δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα, αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συμπεριλαμβανομένων και των πρώτων δασμών, αξίας 34 δισ. δολαρίων, Ουάσιγκτον και Πεκίνο έχουν επιβάλλει ο ένας στον άλλον δασμούς συνολικής αξίας 50 δισ. δολαρίων, προκαλώντας σοβαρές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία.

Ως εκ τούτου, αξιωματούχοι των δύο πλευρών είχαν το προηγούμενο διήμερο εκτενείς συζητήσεις, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης. Όμως, η πορεία των διεργασιών δεν ήταν η πλέον αναμενόμενη.

«Συζητήθηκαν πολλές λεπτομέρειες, αλλά υπήρξε μικρή πρόοδος» παραδέχθηκαν πηγές, με γνώση επί των συζητήσεων, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Στόχο των διμερών επαφών αποτελεί η αποφυγή της επιβολής ενός νέου γύρου δασμών, εκ μέρους των ΗΠΑ, σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, ο οποίος πιθανώς θα ενεργοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι αξιωματούχοι των δύο χωρών θα έχουν και νέες επαφές την προσεχή εβδομάδα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα