ΗΠΑ-ΕΕ ζητούν να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

80e85fd185d0f82381599c295f0f4081_LΤην αποκλιμάκωση της διμερούς έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ζητούν από τα δύο κράτη τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συνομίλησε την Παρασκευή με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, και τον κάλεσε να συμβάλει ώστε να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις με τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο κ. Μπάιντεν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Μόσχα να πράξει το ίδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Από τις Βρυξέλλες, εξάλλου, η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι επανέλαβε τη στήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία για το ζήτημα της Κριμαίας, ενώ κάλεσε τη Μόσχα και το Κίεβο να αποφύγουν κάθε ενέργεια η οποία θα μπορούσε να κλιμακώσει τις εντάσεις.

Η κ. Μογκερίνι συνομίλησε για το ζήτημα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Πάβλο Κλίμκιν.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Η υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας είναι ακλόνητη», ανέφερε η κ. Μογκερίνι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

«Κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης πρέπει να αποφευχθεί από όλους· η ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης είναι η μόνη πιθανή λύση», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα το Κίεβο ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Κριμαία, την χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσική Ομοσπονδία το 2014, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας καταλόγισε στη Μόσχα ότι ετοιμάζει «μαζικές προκλήσεις».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα