ΗΠΑ: Ανοιχτή η παράταση των διαπραγματεύσεων με Κίνα

Πρόθεση να κλείσει σύντομα εμπορική συμφωνία με την Κίνα δείχνει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να παρατείνει την προθεσμία της 1ης Μαρτίου για την επιβολή επιπλέον δασμών στα κινεζικά προϊόντα, σε περίπτωση που οι δύο χώρες θα βρίσκονται κοντά στο κλείσιμο συμφωνίας. Οι ελπίδες για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο χθες μετά τη δήλωση Αμερικανού αξιωματούχου πως ο Τραμπ θα συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ «κάποια στιγμή τον Μάρτιο».

«Αν πλησιάζουμε στη σύναψη συμφωνίας, στην οποία θα υπάρχει πραγματικός συμβιβασμός, θα μπορούσα να παρατείνω για λίγο την προθεσμία. Αλλά γενικά μιλώντας, δεν είμαι υπέρ της (παράτασης)», τόνισε ο Τραμπ σε συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη το βράδυ. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος παραμένει επιφυλακτικός και προετοιμάζει το έδαφος στις ΗΠΑ για την περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων. «Η Κίνα θέλει απεγνωσμένα το κλείσιμο συμφωνίας. Εγώ θέλω να είναι πραγματικός συμβιβασμός και όχι απλώς μία συμφωνία, που επιφανειακά θα φανεί χρήσιμη για ένα έτος. Εχουμε μια ευκαιρία να πετύχουμε αληθινή συμφωνία με την Κίνα. Δεν είχαμε βρεθεί ποτέ σε αυτή τη θέση παλαιότερα», δήλωσε ο Τραμπ.

Τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου είναι μία ισχυρή ένδειξη της διάθεσης για σύναψη συμφωνίας, ενώ η παράταση ενθαρρύνει και την προσωπική συνάντηση των Τραμπ και Σι, η οποία αναμένεται να συμβεί «κάποια στιγμή τον Μάρτιο», όπως δήλωσε χθες στο Reuters ο Στέφεν Κένσκι, Αμερικανός αναπληρωτής γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας. Ενόψει της εκπνοής της προθεσμίας, κατά την οποία οι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων πρόκειται να αυξηθούν από 10% στο 25%, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχουν εντατικοποιηθεί. Διήμερο διαπραγματεύσεων έχει ξεκινήσει από χθες στο Πεκίνο, όπου θα παρευρίσκονται ο Λιου Χε αναπληρωτής πρωθυπουργός και ο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, Αμερικανός εκπρόσωπος Εμπορίου και ο Στίβεν Μνούτσιν υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Ο τελευταίος δήλωσε χθες πως ελπίζει οι διαπραγματεύσεις να είναι παραγωγικές, ενώ σχολίασε λίγο μετά την έναρξη των συναντήσεων πως μέχρι τώρα όλα πάνε καλά. Την Παρασκευή στο τέλος των διαπραγματεύσεων θα συναντηθούν και με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει στην επίτευξη πραγματικής συμφωνίας, ορισμένοι από τους στενούς του συμβούλους ανησυχούν πως θα συναινέσει σε μία συμφωνία, που δεν θα περιλαμβάνει πολλές διαρθρωτικές αλλαγές από την κινεζική πλευρά. Για τον Ντόναλντ Τραμπ επιπλέον κίνητρο για την ταχεία επίτευξη συμφωνίας αποτελεί η υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2020, αφού οι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα, τα οποία εισάγονται στις ΗΠΑ, άρχισαν να επηρεάζουν και τον αγροτικό τομέα, όπου οι ψηφοφόροι κατά κύριο λόγο τάσσονται υπέρ των Ρεπουμπλικανών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα