Ην. Βασίλειο: Για πρώτη φορά η παραγωγή αιολικής ενέργειας ξεπέρασε την πυρηνική

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η παραγωγή αιολικής ενέργειας ξεπέρασε την πυρηνική στο βρετανικό δίκτυο. Συγκεκριμένα, τους πρώτους τρεις μήνες του 2018, ο άνεμος παρείχε το 18,8% της ηλεκτρικής ενέργειας, υπολειπόμενος μόνο του φυσικού αερίου ως πηγή ενέργειας. Αυτό το ορόσημο ίσως υποδεικνύει τη μετάβαση σε μια ενεργειακή οικονομία, στην οποία οι ανανεώσιμες πηγές είναι η πιο αποδοτική επιλογή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian.

Σε αυτούς τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, υπήρξε μία μικρή περίοδος, η νύχτα της 17ης Μαρτίου, στη διάρκεια της οποίας η αιολική ενέργεια παρείχε σχεδόν το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ακόμη και υπό τις εξαιρετικά ψυχρές καιρικές συνθήκες, οι αιολικές μονάδες συνέχιζαν να παρέχουν ενέργεια. Στο μεταξύ, δύο από τους οκτώ πυρηνικούς σταθμούς της Βρετανίας δεν λειτουργούσαν λόγω συντήρησης, ενώ ένας ακόμα ήταν εκτός λειτουργίας, επειδή βρέθηκαν φύκια στο σύστημα ψύξης.

Τους τελευταίους τρεις μήνες του 2017, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είχαν συνολικά υψηλότερη παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο από ό,τι η πυρηνική ενέργεια. Τώρα, η αιολική είναι σε θέση να ξεπεράσει την πυρηνική ενέργεια μόνη της.

Η αιολική ενέργεια έλαβε σημαντική ώθηση τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν τέθηκε σε λειτουργία η καλωδίωση διασύνδεσης μεταξύ της Σκωτίας και της βόρειας Ουαλίας, επιτρέποντας την ευρύτερη χρήση ενέργειας από τα αιολικά πάρκα της Σκωτίας.

Παρά τα θετικά ορόσημα στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, η Βρετανία έχει αντιμετωπίσει μια απότομη πτώση στη χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μειώθηκαν κατά 56% το 2017, απειλώντας την ικανότητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί σε νομικά δεσμευτικούς στόχους για την κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα