Ην. Αραβικά Εμιράτα: Η απομόνωση τoυ Κατάρ, ενδέχεται «να διαρκέσει χρόνια»

απομόνωση του Κατάρ μπορεί να διαρκέσει «χρόνια», προειδοποίησε σήμερα από το Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Anwar Gargas, η χώρα του οποίου μαζί με άλλες τρεις αραβικές χώρες του Κόλπου έχει επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ντόχα.

«Δεν επιθυμούμε την κλιμάκωση, θέλουμε να απομονώσουμε» το Κατάρ, το οποίο πρέπει να σταματήσει «να στηρίζει τους τζιχαντιστές και τους ακραίους ισλαμιστές», εξήγησε ο Gargas μιλώντας σε μια ομάδα δημοσιογράφων.

Τα Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Σαουδική Αραβία, που έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ από τις 5 Ιουνίου, κατηγορούν το μικρό εμιράτο ότι «έχει δημιουργήσει μια εξελιγμένη πλατφόρμα χρηματικής, επικοινωνιακής και πολιτικής στήριξης» των ακραίων ισλαμιστών και ότι παρέχει καταφύγιο στο έδαφός του σε πολλούς από τους επικεφαλής τους.

Σύμφωνα με τον Gargas, οι τρεις χώρες θα υποβάλλουν «τις επόμενες ημέρες» έναν κατάλογο με τα αιτήματά τους, στα οποία θα περιλαμβάνεται η απέλαση ακραίων προσωπικοτήτων, χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

«Η μεσολάβηση του Κουβέιτ θα είναι πολύ χρήσιμη και θα υπάρξουν αιτήματα. Το Κατάρ θα κατανοήσει ότι πρόκειται για μια νέα κατάσταση πραγμάτων και ότι η απομόνωσή του μπορεί να διαρκέσει χρόνια», τόνισε.

«Αν θέλουν να είναι απομονωμένοι εξαιτίας της εσφαλμένης άποψής τους για τον πολιτικό τους ρόλο, τότε ας είναι απομονωμένοι», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων εκτίμησε ότι η κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί, αν το Κατάρ «δεν αλλάξει πολιτική» και δεσμευθεί «να σταματήσει να στηρίζει τους τζιχαντιστές και τους ακραίους ισλαμιστές».

Επιπλέον ζήτησε από τους Δυτικούς να δημιουργήσουν «έναν μηχανισμό εποπτείας», ώστε να διασφαλίσουν ότι το εμιράτο θα σεβαστεί τις υποσχέσεις του.

«Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία ή η Γερμανία έχουν το πολιτικό βάρος και την τεχνική εξειδίκευση ώστε να δημιουργήσουν έναν τέτοιο μηχανισμό εποπτείας», τόνισε ο Gargas.

Ο πρίγκιπας διάδοχος των Εμιράτων Mohammed bin Zayed αναμένεται να συναντηθεί την Τετάρτη στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εmmanuel Macron.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα