Η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, Carme Forcadell, έχει συγκαλέσει την ολομέλεια για τις 17:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας). Εκεί, άνευ απροόπτου, ο Puigdemont αναμένεται να κάνει το διάγγελμα της ανεξαρτησίας, οδηγώντας την αντιπαράθεση στα άκρα. Μάλιστα, ο ίδιος αρνήθηκε τελικώς να παραβρεθεί στην αυριανή συνεδρίαση της Γερουσίας, με το επιχείρημα ότι πλέον αυτό δεν έχει κανένα νόημα.
Έτσι, μετά από λίγες ώρες ή έστω ημέρες, οι δυνάμεις ασφαλείας της Ισπανίας θα επιχειρήσουν να επιβάλουν τα μέτρα που προβλέπει το Άρθρο 155, αναστέλλοντας τη λειτουργία του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, απαγορεύοντας τις δημόσιες συγκεντρώσεις και αναλαμβάνοντας τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών και των ΜΜΕ της Καταλονίας. Σε αυτή τους την προσπάθεια, όμως, είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωπες με τη μαζική αντίσταση χιλιάδων Καταλανών, που ετοιμάζουν την απάντησή τους.
Ήδη, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες πανεπιστημιακές σχολές είναι κατειλημμένες, ενώ στελέχη της κυβέρνησης -κυρίως από την πλευρά του ακροαριστερού CUP- καλούν τους πολίτες να επιδείξουν πολιτική ανυπακοή απέναντι στη Μαδρίτη.
Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κι επικεφαλής του ERC, Oriol Junqueras, η ανεξαρτησία «είναι η μόνη διέξοδος που μας αφήνει το ισπανικό κράτος».
Επίσης, οι «Επιτροπές Άμυνας του Δημοψηφίσματος» (CDR), πλατφόρμες πολιτών που κινητοποίησαν χιλιάδες Καταλανούς για να «προστατεύσουν» τα εκλογικά τμήματα του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, άρχισαν να ηχούν τα τύμπανα.
«Ούτε 155, ούτε εκλογές. Η Δημοκρατία τώρα», ήταν το σύνθημα μιας διαδήλωσης που είχε προγραμματιστεί για χθες βράδυ, από το κέντρο της Βαρκελόνης έως το κτίριο του περιφερειακού κοινοβουλίου. «Όχι στο 155», έγραφε το κεντρικό πανό.
Αμετακίνητος ο Rajoy
Πάντως, υπό τον φόβο ανεξέλεγκτων εξελίξεων, πολλά μέλη της καταλανικής κυβέρνησης φέρονται να έχουν ταχθεί κατά της μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας και υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, οι οποίες θα επέτρεπαν σε όλους τους Καταλανούς να εκφραστούν.
Μάλιστα, σημειώνεται ότι πριν μερικές ημέρες, τόσο η ισπανική κυβέρνηση όσο και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα άφηναν να εννοηθεί ότι η προκήρυξη εκλογών θα ερμηνευόταν ως μια επιστροφή στη συνταγματική τάξη, που θα απέτρεπε την ενεργοποίηση του Άρθρου 155.
Όμως ο Μαριάνο Ραχόι, που διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει. «Η διοργάνωση των εκλογών από ένα πρόσωπο (τον Puigdemont) ο οποίος δεν είναι πλέον εντός της νομιμότητας δεν έχει νόημα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητική πηγή.
«Μου λέτε πως οι καταλανικοί θεσμοί ζήτησαν διάλογο και η απάντησή μου είναι το άρθρο 155» του συντάγματος, που επιτρέπει να τεθεί υπό επιτροπεία η Καταλονία. «Αυτό είναι αλήθεια», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός, Mariano Rajoy, απαντώντας σε έναν καταλανό βουλευτή που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας. «Είναι η μοναδική δυνατή απάντηση, η μοναδική», επέμεινε ο Rajoy, ο οποίος έχει διασφαλίσει τη στήριξη (έστω και με «αστερίσκους») τόσο των Σοσιαλιστών όσο και του κόμματος των Ciudadanos.
Ανησυχία και ανασφάλεια στην οικονομία
Οι εξελίξεις προκαλούν φόβους για αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της περιφέρειας της Καταλονίας, που αντιπροσωπεύει το 19% του ΑΕΠ της Ισπανίας και περίπου το 25% των εξαγωγών της χώρας.
Η κύρια καταλανική εργοδοτική οργάνωση, Fomento del Trabajo, που τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας, κάλεσε χθες τους ηγέτες της περιφέρειας να «επιδείξουν όραμα». Ήδη, επίσης, 1.500 καταλανικές επιχειρήσεις μετέφεραν την έδρα τους από τον φόβο αστάθειας.