Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από σήμερα και για χρέη προς το Δημόσιο

Σε πρώτη φάση εκπλειστηριάζονται ακίνητα επιχειρήσεων ή μεγαλοοφειλετών, ωστόσο πολίτες και συλλογικότητες εκφράζουν ανησυχίες ακόμα και για το ενδεχόμενο να χαθούν πρώτες κατοικίες. «Λειτουργούμε με φειδώ, εξετάζοντας το προφίλ του οφειλέτη και την ακίνητη περιουσία του», υποστηρίζει από την πλευρά της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Οι πλειστηριασμοί θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και οι πρώτοι που θα γίνουν σήμερα περιλαμβάνουν οικόπεδα, κτίρια και θέσεις στάθμευσης.

Η διαδικασία θα είναι παρόμοια με αυτή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τις τράπεζες και οι e-πλειστηριασμοί θα λαμβάνουν χώρα στα συνεργαζόμενα συμβολαιογραφεία. Αυτή τη στιγμή στην πλατφόρμα είναι αναρτημένοι 16 πλειστηριασμοί που αφορούν κυρίως επιχειρήσεις και μεγάλα ακίνητα.

Ταμεία και Εφορία

Βάσει της νομοθεσίας το Δημόσιο θα μπορεί να εκκινεί τη διαδικασία του πλειστηριασμού ακόμα και για χρέη από 500 ευρώ, κάτι που έχει προκαλέσει την ανησυχία πολιτών και την αντίδραση συλλογικοτήτων κατά των πλειστηριασμών.

Η διαδικασία αφορά όσους έχουν χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία και δεν τα έχουν ρυθμίσει, με αποτέλεσμα να είναι δυνατόν να κινδυνεύσουν περιουσιακά στοιχεία τους, όπως σπίτια, χωράφια ή άλλα ακίνητα.

Μάλιστα, εάν δεν έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη για χρέη προς τις τράπεζες δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία.

Σημειωτέον ότι τα ακίνητα δεν θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό με την αντικειμενική τους αξία αλλά για πρώτη φορά με την εμπορική, κάτι που σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει στην εκποίησή τους σε αρκετά χαμηλότερη τιμή.

-Σε κινητοποίηση κατά των e-πλειστηριασμών από το Δημόσιο έξω από την ΑΑΔΕ στην Καραγεώργη Σερβίας καλεί σήμερα στη 1 το μεσημέρι η ΛΑ.Ε., επισημαίνοντας ότι «σε μια χώρα που 1,5 εκατομμύριο πολίτες ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη και προς το Δημόσιο θα ολοκληρώσουν την κοινωνική καταστροφή», ενώ τους χαρακτηρίζει λεηλασία εις βάρος των νοικοκυριών.

Κάλεσμα έχει απευθύνει και η Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών.

ΠΗΓΗ: ΕΦ. ΣΥΝ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα