«Ηδη δουλεύουμε για την αύξηση του κατώτατου μισθού»

Οι εργασιακές σχέσεις στις εργολαβίες μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης, όπως προαναγγέλλει στη συνέντευξή της η υπουργός Εργασίας. Η κ. Αχτσιόγλου ρίχνει το γάντι στους εργοδότες που απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους αφού συνδέει τη μείωση του προστίμου για ανασφάλιστη εργασία με τη χρονική διάρκεια της σύμβασης εργασίας. Παράλληλα, θέτει ως στόχο τη μείωση της μαύρης εργασίας στο 5% μέχρι το 2021. Για την ίδια, η έξοδος από τα μνημόνια αποτελεί μια ευκαιρία για τους εργαζόμενους να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβές, ενώ ζητά από τους εργοδότες να ταυτίσουν τους μισθούς με την παραγωγικότητα στην εργασία. 

• Την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε ο κύκλος της 4ης αξιολόγησης και βαδίζουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας που επλήγη τόσο από τις μνημονιακές πολιτικές της 8ετίας;

Πέρα όμως από τις δυνατότητες που θα ανοιχτούν μετά την έξοδο, η κυβέρνηση έχει ήδη διασφαλίσει αρκετά θετικά δεδομένα για τους εργαζόμενους. Τον Αύγουστο επανέρχονται οι δύο βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οι εργαζόμενοι επανακτούν ουσιαστικά τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται και να κερδίζουν καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας. Η ανάκτηση αυτή νομοθετήθηκε ήδη, μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση. Ομοίως νομοθετήθηκαν ήδη μέτρα καταπολέμησης της αδήλωτης, της υποδηλωμένης και της απλήρωτης εργασίας. Ενισχύθηκαν ο ρόλος και η δράση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, με αποτέλεσμα η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας να έχει μειωθεί από το 19,17% που ήταν το 2014 στο 12,5%. Με στοχευμένες παρεμβάσεις, η ανεργία αποκλιμακώνεται σταθερά και επιδίωξή μας είναι να βελτιώνεται διαρκώς η σχέση μεταξύ θέσεων πλήρους και μερικής απασχόλησης.

• Μπορεί να επέλθει κανονικότητα στις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας μέσω της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας; Μήπως χρειάζονται και άλλες δομικές παρεμβάσεις στο καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων;

Η επαναφορά των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι αναγκαία για να αποκτήσουν διαπραγματευτική ισχύ οι εργαζόμενοι και για να ενεργοποιηθεί στην πράξη η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων. Η νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί μετά τον Αύγουστο θα δείξει αν και πού χρειάζονται επιπλέον δομικές παρεμβάσεις. Ωστόσο, οφείλω να επισημάνω ότι η βελτίωση των όρων εργασίας δεν είναι υπόθεση μόνο της κυβέρνησης. Είναι υπόθεση πρωτίστως των εργαζομένων, των διεκδικήσεών τους, αλλά και των εργοδοτών που αποβλέπουν στην ενίσχυση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεών τους μέσα από τη βελτίωση των μισθών και των όρων εργασίας. Μια αριστερή κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίζει τα εργαλεία για να είναι δυνατή η βελτίωση αυτή, δεν μπορεί όμως και δεν πρέπει να υποκαθιστά τις συλλογικές διεκδικήσεις και τον κοινωνικό διάλογο.

Efsyn.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα