Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες

mmeΟλοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή με την ψήφιση των άρθρων του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες.Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 251 βουλευτές.

Οι τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων για το νομοσχέδιο: 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «το θέμα της εισαγωγής και της πληρωμής, καταβολής του φόρου διαφημίσεων, το θέμα της βεβαίωσης και καταβολής των τελών για τη χρήση των συχνοτήτων, ο έλεγχος των καναλιών από τις επιθεωρήσεις εργασίας και ο φορολογικός έλεγχος αλλά και η διαδικασία της αδειοδότησης που εισάγεται σήμερα αποτελούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις και αποδείξεις ότι η Κυβέρνηση αυτή είναι συνεπής προς την πρώτη βασική συνταγματική υποχρέωση που έχει με βάση το άρθρο 15 του Συντάγματος». Επίσης, αυτό αποδεικνύει ότι μέχρι σήμερα, τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια, δεν εφαρμοζόταν το Σύνταγμα όσον αφορά τον έλεγχο των καναλιών. Και κανείς δεν έχει απολογηθεί στον συντακτικό νομοθέτη, τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Η συζήτηση η οποία γίνεται σήμερα αποτελεί στοιχείο της δημοκρατικής ανασυγκρότησης της χώρας μας και δεν είναι το μόνο μέτρο, η μόνη παρέμβαση όσον αφορά τον τομέα των καναλιών και των τηλεοπτικών συχνοτήτων» , σημείωσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππάς μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης του σήματος των καναλιών στις ακριτικές περιοχές της χώρας για λόγους εθνικής ασφάλειας ενώ για το νομοσχέδιο είπε ότι η κυβέρνηση σπατάλησε την ενέργειά της μόνο για τους ισχυρούς του χρήματος και όχι για τον λαό.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Αν. Λοβέρδος δήλωσε ότι το κόμμα του διαφωνεί με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου για τις δημοπρασίες, ζητώντας τροποποιήσεις για να εκφράσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη τη στήριξή της στο νομοσχέδιο. Επίσης, δήλωσε ότι το ν/σ θα χρειαστεί τουλάχιστον 1,5 χρόνο να εφαρμοστεί και την επίλυση των εκκρεμοτήτων με τη στελέχωση του ΕΣΡ. Για την τροπολογία του υπουργού Παιδείας είπε ότι «οι αριθμοί δεν βγαίνουν». Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έθεσε τρεις προϋποθέσεις για να στηρίξει το νομοσχέδιο και ως έχουν τα πράγματα είμαστε απέναντι, είπε κλείνοντας ο κ. Λοβέρδος.

Από το ΚΚΕ ο Γιάννης  Γκιόκας επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των αδειών, σημείο στο οποίο επικεντρώνουν την κριτική τα άλλα κόμματα, αλλά σε ποιους ανήκουν οι άδειες. Δηλαδή σε κάθε περίπτωση, οι άδειες θα συνεχίσουν να ανήκουν στους εφοπλιστές, βιομηχάνους, τραπεζίτες «και αυτό είναι που πρέπει να ανατραπεί», όπως σημείωσε.

Δεύτερο σημείο που ανέδειξε, ήταν η αποκάλυψη της κάλπικης αντιπαράθεσης ανάμεσα στα αστικά κόμματα, για το αν το νομοσχέδιο επηρεάζει την… «αυτορύθμιση της αγοράς» που περνάει μέσα από τον… «υγιή ανταγωνισμό», κριτική που «εξαπολύουν» ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, ή αν με αυτό γίνεται «κρατική παρέμβαση» για να μπει μία τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Κάνοντας, τέλος, ειδική αναφορά στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, ο Γ. Γκιόκας απαίτησε να ξεκαθαριστεί με ρητό τρόπο το εργασιακό τους καθεστώς, δηλαδή με κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, κοινωνικοασφαλιστικα δικαιώματα, οργανόγραμμα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, πάνω σε λάθος μοντέλο, λέγοντας πως μόνο ισχυροί θεσμοί μπορούν να σταθούν απέναντι στη διαπλοκή και όχι ένας υπουργός. Αν διέθεταν την κατάλληλη κοινοβουλευτική δύναμη θα ζητούσαν ονομαστική ψηφοφορία σημείωσε, ενώ συμφωνεί το Ποτάμι με τη βάση εξυγίανσης των ΜΜΕ αλλά με την αναβάθμιση του ΕΣΡ και της ΕΕΤΤ.

Είπε ότι το Ποτάμι θα υπερψηφίσει την τροπολογία του κ. Φίλη και επανέλαβε ότι χρειάζεται θεσμική θωράκιση για τη σωστή λειτουργία της Δημοκρατίας.
Σε παρέμβασή του ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης δήλωσε ότι ο νόμος δεν προβλέπει ότι θα υπάρχουν δύο κανάλια στη Θράκη ή σε άλλη Περιφέρεια.

«Για τις ακριτικές περιοχές της χώρας το προηγούμενο καθεστώς ήταν έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων με τη δήθεν ανεξάρτητη ΕΕΤΤ, με μοναδικό στόχο τη μείωση του κόστους επένδυσης για πάροχο περιεχομένου για την ανάδειξη της DIGEA και της αύξησης του κόστους για τα κανάλια» σημείωσε. «Αν θέλατε να είχατε κάλυψη στις ευαίσθητες περιοχές, οφείλατε να τηρήσετε τη μελέτη του υπουργείου» είπε προς την αξιωματική αντιπολίτευση, ο υπουργός.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Αθ. Παπαχριστόπουλος επισήμανε ότι κανάλια έπαιξαν βρώμικο ρόλο στο Χρηματιστήριο, στα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων, για την αποκλειστικότητα της DIGEA. Μίλησε επίσης, για τις δημοσκοπήσεις που έπεσαν έξω στις εκλογές, για το δήθεν «κούρεμα» των καταθέσεων που έπαιζαν τα κανάλια τρομοκρατώντας τους πολίτες και είπε ότι η σημερινή Βουλή οφείλει να δώσει δείγμα γραφής για την εξυγίανση του τοπίου στα ΜΜΕ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γεώργιος Καρράς, είπε ότι ο Φρ. Ολάντ είπε χθες ότι βρισκόμαστε στο λίκνο της Δημοκρατίας αλλά η χώρα βρίσκεται σε ηθική και οικονομική κρίση. Δυστυχώς, είπε, η Ευρώπη αυτή τη στιγμή μας τοποθετεί σε αυτή τη θέση, τόνισε ο κ. Καρράς. Για το νομοσχέδιο, σημείωσε ότι δεν λύνει σειρά ζητημάτων, κρατώντας επιφυλάξεις για το κόμμα του, ενώ πρότεινε για τη διευκόλυνση των περιφερειακών καναλιών, να τους δοθεί η δυνατότητα σταδιακής χρηματικής καταβολής για τις άδειες, υπό τον όρο εγγυητικών επιστολών, για να μην βγουν εκτός του τηλεοπτικού τοπίου.

mme

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα