Ζισκάρ ντ’ Εστέν: Φορολογική ισότητα στις χώρες της ευρωζώνης και αμοιβαιότητα στο χρέος

 Η μοναδική λύση, για να μην καταλήξει η Ευρώπη «έρμαιο» της θέλησης των άλλων μεγάλων συνόλων είναι για τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, «Φορολογική ισότητα στις χώρες της ευρωζώνης και αμοιβαιότητα στο χρέος».
Με αφορμή τη συνάντηση των 27 στη Ρώμη, όπου επαναβεβαίωσαν τη θέλησή τους να συνεχίσουν την ευρωπαϊκή ανοικοδόμηση, με συνέντευξή του στην Journal du Dimanche ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν υπογράμμισε τον πρωταρχικό ρόλο που έχει να παίξει η ευρωζώνη για το μέλλον της Ένωσης.
Κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή, αναφέρθηκε στην ίδρυση της ΕΕ από τις 6 χώρες, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και την Ολλανδία.
«Σήμερα στην Ευρώπη» πρόσθεσε, «έχουμε δύο διαφορετικές πραγματικότητες: την Ευρώπη των 19 της ευρωζώνης και την Ευρώπη των 28, που προέκυψε από τη μεγάλη διεύρυνση μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Η διεύρυνση όμως δεν ήταν καλά προετοιμασμένη και έτσι προέκυψε μια Ένωση ανίκανη να πάρει αποφάσεις, όπως είδαμε για τη μεταναστευτική κρίση. Εάν η Ευρώπη των 28 δεν μεταρρυθμισθεί δεν έχει μέλλον, και θα το δούμε κατά τις ερχόμενες ευρωεκλογές» υπογράμμισε.
Για τον πρώην πρόεδρο, «είναι η ευρωζώνη που φέρει στο εξής τη φλόγα του ευρωπαϊκού σχεδίου. Με εξαίρεση το ευρώ, ο απολογισμός των τελευταίων 5 ετών είναι άθλιος» τονίζει.
Σε ό,τι αφορά στη Γαλλία αναφέρει το πόσο έχασε τη δύναμή της στην Ευρώπη, αφού δεν ασκεί πλέον καμία προεδρία. Πάει πολύς καιρός, από τότε που η χώρα μας είχε την προεδρία του ΕΚ με τη Σιμόν Βέιγ, της Κομισιόν με τον εξαιρετικό Ζακ Ντελόρ και της ΕΚΤ με τον Ζαν Κλοντ Τρισέ. Σήμερα, απολύτως τίποτα, μόνο πολυλογία».
Σχετικά με την Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, που συζητείται από πολλούς, ο Βαλερί Ζισκαρ ντ’Εσταίν εκτιμά ότι έχουμε ήδη να κάνουμε με μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων: με τη ζώνη Σέγκεν και την ευρωζώνη.
Υπογραμμίζει ότι είναι στην ευρωζώνη που βρίσκεται το πνεύμα των ιδρυτών της Ευρώπης, και για να της ξαναδοθεί μια δυναμική «οι ηγέτες μπορούν να προτείνουν σε ορισμένους να προχωρήσουν για μια καλύτερη διάρθρωση, ώστε να γίνει η ευρωζώνη πιο αποτελεσματική και πιο δημοκρατική. Τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη που δεν είναι στην ευρωζώνη, δεν θα έχουν λόγους να εναντιωθούν», υποστήριξε.
Στο ερώτημα σχετικά με μια μεγαλύτερη ολοκλήρωση στον οικονομικό και χρηματοπιστωτικό τομέα της ευρωζώνης, ο ντ’ Εστέν εξήγησε: «Στο σύγχρονο κόσμο των μεγάλων συνόλων (ενοτήτων) στον οποίο έχουμε πλέον περάσει, εάν η Ευρώπη δεν συνεχίσει την ολοκλήρωσή της, θα είναι καταδικασμένη να παραμείνει μια μεγάλη αγορά χωρίς πολιτική ταυτότητα, έρμαιο της ιδιοτροπίας των άλλων.
Ο Ντόναλντ Τράμπ μας έχει ήδη προειδοποιήσει. Ας οργανωθούμε για να γίνουμε μια πραγματική παγκόσμια οικονομική δύναμη, ικανή να αντιπαραταχθεί με την Κίνα, τις ΗΠΑ, ή άλλες μεγάλες δυνάμεις. Και αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί παρά μόνο με τον εξορθολογισμό της ευρωζώνης που σημαίνει: ίδια φορολογία για όλους και κοινό χρέος (αμοιβαιότητα). Αυτή η φορολογική ισότητα, θα δημιουργήσει το αίσθημα της ελευθερίας στην επιχειρηματικότητα, τη διάθεση δημιουργίας και παραγωγής.
Εφ’ όσον έχουμε το ίδιο νόμισμα και τους ίδιους φόρους στο Βερολίνο, στη Μαδρίτη, στη Ρώμη και αλλού στην ευρωζώνη, εφ’ όσον η φορολογική ισότητα υλοποιηθεί, κάνεις δεν θα θελήσει να οπισθοχωρήσει (…). Η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει παρά βασιζόμενη σε πολιτικές υποδομές που ξεπερνούν τους παλαιομοδίτικους ανταγωνισμούς των κομμάτων. Μια ισχυρή Ευρώπη είναι ο μόνος τρόπος για να αντισταθούμε στους οικονομικούς γίγαντες που κυριαρχούν τον κόσμο», υπογραμμίζει ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα