Ζιμπάμπουε: Ο πρόεδρος Μουγκάμπε αρνείται να παραιτηθεί

Ζιμπάμπουε

O ηγέτης της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, δεσμεύτηκε να παραμείνει στην εξουσία για αρκετές εβδομάδες, παρά την εντατικοποίηση της πίεσης για να παραιτηθεί.

Σε ζωντανό τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Μουγκάμπε δήλωσε ότι θα προεδρεύσει του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος τον Δεκέμβριο.

Νωρίτερα, πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του γηραιού ηγέτη και του στρατού δήλωσε στο Reuters πως ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε συμφώνησε να παραιτηθεί.

Εκδιώχθηκε από το κυβερνών κόμμα

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε εκδιώχθηκε σήμερα, Κυριακή, από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF και αντικαταστάθηκε από τον Έμερσον Μνανγκάγκουα, τον αντιπρόεδρό του τον οποίο απέπεμψε αυτό τον μήνα, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters πηγές από την ειδική σύνοδο του ZANU-PF.

«Εκδιώχθηκε», δήλωσε ένας από τους αντιπροσώπους του κόμματος στο Ρόιτερς. «Ο Μνανγκάγκουα είναι ο νέος ηγέτης μας». Άλλοι τρεις αντιπρόσωποι επιβεβαίωσαν την απομάκρυνση του Μουγκάμπε.

Την πληροφορία για την αντικατάσταση του Μουγκάμπε από τον Μνανγκάγκουα στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος επιβεβαίωσε και ο ηγέτης των βετεράνων πολέμου της Ζιμπάμπουε.

Εξάλλου, κομματική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο πως το ZANU-PF αποφάσισε, επίσης, την απομάκρυνση της Γκρέις Μουγκάμπε από το κόμμα.

Διορία να παραιτηθεί μέχρι τη Δευτέρα

Το κυβερνών κόμμα της Ζιμπάμπουε, ZANU-PF, έδωσε στον Ρόμπερτ Μουγκάμπε διορία έως το μεσημέρι (12:00 ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας προκειμένου να παραιτηθεί από τον προεδρικό θώκο, διαφορετικά θα παραπεμφθεί σε δίκη, δήλωσε ο υπουργός Κυβερνοασφάλειας, Πάτρικ Τσαϊναμάσα.

Ο υπουργός μίλησε σε συνέντευξη Τύπου μετά την έκτακτη σύνοδο του κόμματος, η οποία αποφάσισε την απομάκρυνση του Μουγκάμπε από την ηγεσία του ZANU-PF.

 

in.gr, ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα