«Ζεσταίνονται οι μηχανές» για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα

Αέρας αισιοδοξίας φαίνεται να κατακλύζει τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, όσο πλησιάζει ο καιρός για την “καθαρή έξοδο” από τα μνημόνια.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) Σούμα Τσακραμπάρτι, υποστηρίζει την  ιδέα της «καθαρής εξόδου» από το οικονομικό πρόγραμμα, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ελλάδα ανακάμπτει, μεταρρυθμίζεται και έχει ισχυρά πλεονάσματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η EBRD είναι η ευρωπαϊκή τράπεζα που έχει εμπλακεί ενεργά τα τελευταία 2,5 χρόνια στην αναπτυξιακή προσπάθεια της Ελλάδας, με επενδύσεις σε δικτυακές υποδομές-τηλεπικοινωνίες, ενέργεια- χρηματοδότησε την ανακεφαλαιοποίηση των 4 συστημικών τραπεζών και την αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της για το προσεχές μέλλον βρίσκεται η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων(ΜμΕ) σε συνδυασμό με την απασχόληση των νέων. Διερευνά παράλληλα το μεγάλο δυναμικό που διαθέτει η Ελλάδα στον αγροδιατροφικό τομέα.

Ο κ. Τσακραμπάρτι,  κατά την ολιγοήμερη παραμονή του στην Ελλάδα, δεν κρύβει τα προβλήματα που έχει διαπιστώσει στη χώρα μας, τονίζοντας κυρίως τις καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη και στις αδειοδοτήσεις, η αντιμετώπιση των οποίων θα συμβάλει σημαντικά στην εικόνα της Ελλάδας ως πιο ελκυστικού επενδυτικού προορισμού. Επισημαίνει επίσης ότι η ανάπτυξη βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. «Χρειαζόμαστε ταχύτερη ανάπτυξη», τονίζει.

Για το δημόσιο χρέος, επισημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα για «κάποια σημεία που κορυφώνονται οι πληρωμές» και πρέπει να υπάρξει συζήτηση με τους πιστωτές αν χρειάζεται κάποια προσαρμογή.

Στο ευρωπαϊκό πεδίο, υπογραμμίζει ως μεγάλο πρόβλημα, την «αύξηση των ανισοτήτων», τόσο μεταξύ των χωρών όσο και στο εσωτερικό τους. Η EBRD, προσθέτει, δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση του προβλήματος, σχεδιάζοντας χρηματοδοτικά προϊόντα γι’ αυτούς που είναι αποκλεισμένοι από την αγορά.

Την ίδια ώρα το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι υπάρχουν συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που έχουν εντατικοποιηθεί το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, οι συζητήσεις για ελληνικό χρέος εξαρτάται από δύο πτυχές, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και το χρέος με στόχο να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα που θα μειώνει αξιόπιστα το χρέος της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα