Ζαχαριάδης: Eκσυγχρονίζουμε το συνταγματικό πλαίσιο της χώρας

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1, «Μαζί το Σαββατοκύριακο» με τους δημοσιογράφους Γ.Σκάλκο και Ε.Χάντζιου

Η συνέντευξη

  • Εσείς συντάξατε την δήλωση των έξι βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ;

Την δήλωση αυτή την έχουν γράψει οι έξι βουλευτές και γι’ αυτό υποβάλλεται ως «Δήλωση των 6». Βεβαίως έχω καλή συνεργασία και καλή επικοινωνία και με τους έξι βουλευτές που αυτή τη στιγμή συνεργάζονται και στηρίζουν το κυβερνητικό έργο με τον τρόπο που αυτοί εκτιμούν ως ανεξάρτητοι βουλευτές και βεβαίως με τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ.

Και η κ Θεοπεφτάτου, ως γραμματέας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εγώ ως διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προσπαθούμε να παίζουμε έναν συντονιστικό ρόλο, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

Εγώ δεν έχω ρόλο να γράφω επιστολές, έχω έναν συντονιστικό ρόλο, οι ίδιοι συνέταξαν, συνέγραψαν και υπέβαλαν την επιστολή τους.

  • Γιατί κάνατε διαλογή από τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ;

Καταρχήν δεν είναι «διαλογή από τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ». Τα περισσότερα στελέχη που είτε μπήκαν στην κυβέρνηση, είτε υπουργοποιήθηκαν ανήκουν στο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύω ότι αυτός ο ανασχηματισμός είναι επιτυχημένος και δεν θα κριθεί από τις πολιτικές προελεύσεις αλλά από την αποτελεσματικότητά τους.

Μας ενδιαφέρει, το άνοιγμα στο χώρο της Κεντροαριστεράς, τον προοδευτικό, τον δημοκρατικό χώρο, τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ του παραδοσιακού ΣΥΡΙΖΑ του 35% και της ΝΔ. Αυτό δεν σηματοδοτείται από δύο πρόσωπα που μπήκαν στην κυβέρνηση και στα οποία εύχομαι όλα να πάνε καλά, αλλά σηματοδοτείται από ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες που είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα, σηματοδοτείται και θα σηματοδοτηθεί από τα πρόσωπα και τις προσωπικότητες που θα υπάρχουν στα ευρωψηφοδέλτια. Είναι μια στρατηγική η οποία έχει συνομολογηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό και νομίζω ότι πέρα από τις κομματικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει και η πίεση από τα κάτω να ανασυγκροτηθεί και να προχωρήσει το προοδευτικό στρατόπεδο στη χώρα γιατί οι παλιές διαιρέσεις και οι παλιοί σχηματισμοί, τώρα που η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, που έλυσε ένα σοβαρό πρόβλημα της εξωτερικής πολιτικής, τώρα που οργανώνει το μέλλον της με διαφορετικό τρόπο με βιωσιμότητα και αισιοδοξία, πάμε σε μια πιο παραδοσιακή πολιτική διαίρεση στο σκηνικό της χώρας: Πρόοδος ή συντήρηση, δυνάμεις πέριξ του ευρέος άξονα της Αριστεράς ή δυνάμεις πέριξ του ευρέος άξονα της Δεξιάς, δυνάμεις που θέλουν να σηματοδοτήσουν τη συνέχεια σε ένα εγχείρημα που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015 και βλέπει μπροστά…

  • Θα συνεχίσετε με επιλογές από πρόσωπα του ευρύτερου προοδευτικού κεντροαριστερού χώρου, ενδεχομένως και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και λιγότερο προβεβλημένα;

Μα είναι σαφές, εμείς δεν επιδιώκουμε να κάνουμε μια συνάντηση κορυφής. Επιδιώκουμε να εκφράσουμε τις κοινωνικές τάσεις και διεργασίες. Έναν κόσμο που βλέπει ότι τα πράγματα στη χώρα έχουν ισορροπήσει και μπορούν να πάνε και καλύτερα, έναν κόσμο που ιστορικά ανήκει στον προοδευτικό χώρο και μπορεί κάποιοι να ήταν στο ΠΑΣΟΚ ή στη ΝΔ αλλά αισθάνονται μια μεγάλη απόσταση όταν βλέπουν στην ηγεσία της κεντροδεξιάς τον κ. Γεωργιάδη, Βορίδη και Πλεύρη. Όταν βλέπει ο Πρωθυπουργός να προτείνει τη συνέχιση της θητείας του Πρ.Παυλόπουλου και να τον απορρίπτουν…

  • Υπάρχουν συνταγματολόγοι που κρίνουν τη Συνταγματική Αναθεώρηση ως κατώτερη των περιστάσεων και ότι θα έπρεπε να έχει προηγηθεί μια συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων…

Στο δημόσιο διάλογο εμείς έχουμε ανοίξει το ζήτημα από το καλοκαίρι του 2016, τότε που μας έλεγαν ότι κάνουμε προσχηματικά αυτή τη συζήτηση, συνεχίσαμε με διαδικασίες μέσα από την επιτροπή της Συνταγματικής Αναθεώρησης όπου αναπτύχθηκε ένας μεγάλος διάλογος και στο ίντερνετ με όσους ήθελαν να συμβάλλουν και αυτό το κεφάλαιο ολοκληρώθηκε με την εκκίνηση της διαδικασίας μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Όσο η χώρα ήταν σε εποπτεία η χώρα δεν μπορούσε να προχωρήσει συνταγματικά. Περάσαμε αυτή τη φάση, ο καθένας μπορεί να φέρει σε πέρας την πολιτική αντιπαράθεση με την ιδεολογία του, το στυλ του και την φρασεολογία του, αλλά εμείς είμαστε ευχαριστημένοι γιατί εγκρίθηκε το σχέδιο των προτάσεων που εισηγήθηκε η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν ανοίξει μια σειρά άρθρων που είναι αναγκαίο να τροποποιηθούν με κορυφαίο το άρθρο 86 Περί Ευθύνης Υπουργών.

  • Γιατί επιμένατε στο να πει η ΝΔ αν θα στηρίξει για ΠτΔ τον κ. Παυλόπουλο, δεν είναι της παρούσης…

Μας είπε ο κ. Μητσοτάκης, ότι εμείς μέσα από τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης προσπαθούμε να κάνουμε έναν τακτικισμό. Λέμε κανένας τακτικισμός. Ποιο είναι το ερώτημα; Εκλογή ΠτΔ το 2020! Εμείς από τώρα λέμε ότι ο Π.Παυλόπουλος, προερχόμενος πολιτικά από τη συντηρητική οικογένεια είναι καθόλα άριστος ΠτΔ όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων, που έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, είναι μια εξαίρετη περίπτωση για τη χώρα και για την περίοδο 2020-2025.

Θυμίζω ότι τον Π.Παυλόπουλο τον είχε ψηφίσει και όλη η ΝΔ στην προηγούμενη Προεδρική εκλογή, πλην του Κ. Μητσοτάκη. Το ελάχιστο της σύνθεσης, της συναίνεσης και της δημιουργίας ενός νέου πολιτικού κλίματος που δεν αντιστοιχεί βεβαίως στο 2010 και στο 2015, θα ήταν η ΝΔ να στηρίξει κάποιον που προέρχεται από τον χώρο της

Δεν θέλει να το κάνει, δεν μπορεί να το κάνει… μπορεί να αισθάνονται κάποιοι ότι δεν ανταποκρίνεται σε κομματικές σκοπιμότητες, αν και δεν κάνει να μιλάμε για το αξίωμα του ΠτΔ.

  • Πολιτικές σκοπιμότητες ήταν και το 2015…

Το 2015 το Σύνταγμα μας έδινε τη δυνατότητα να οδηγήσουμε τη χώρα σε εκλογές, πράγμα το οποίο είχε αξιοποιήσει και το 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου λέγοντας το αντίστοιχο στον κ. Καραμανλή. Δεν κάναμε κάτι έξω από τη συνταγματική τάξη της χώρας. Εμείς δηλώνουμε από τώρα ότι σαν πλειοψηφία και στην επόμενη βουλή θα στηρίξουμε την εκλογή του Π.Παυλόπουλου, ας το δηλώσει και η μειοψηφία.Τι πιο καθαρό να πούμε;

Αυτό που επιδιώκουμε είναι με συνεργασία, με διάλογο και με συναινέσεις, να εκσυγχρονίσουμε το συνταγματικό πλαίσιο της χώρας και να μπορέσουμε να έχουμε τους διακριτούς ρόλους για την Εκκλησία και το Κράτος ώστε να συνεργάζονται όπου το χρειάζεται η κοινωνία και το επιθυμούν, αλλά άλλος είναι ο ρόλος του ενός και άλλος του άλλου, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

  • Έχει αντίρρηση η εκκλησία…

Ναι, καταγράφονται αυτά, αλλά την ευθύνη για τη συγκρότηση του κράτους την έχει η Πολιτεία και όχι η Εκκλησία.

 

Thefact.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα