Ζαχαριάδης: Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί κανονικά τον Αύγουστο του 2018 με καθαρή έξοδο

“Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί κανονικά τον Αύγουστο του 2018 με καθαρή έξοδο και με σωστή υλοποίηση των όποιων προαπαιτούμενων δράσεων υπολείπονται μέχρι τότε” τόνισε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.

Ερωτηθείς αν θα κλείσουν απρόσκοπτα τα προαπαιτούμενα και αν αποχώρηση του ΔΝΤ θα σήμαινε πρόβλημα για την ελληνική πλευρά, ο κ. Ζαχαριάδης υπογράμμισε πως “δεν μπορεί να ανακοπεί και να ανατραπεί η δυναμική της καθαρής εξόδου” και σχολίασε: “Ας πάρουν κι αυτοί γρήγορα τις αποφάσεις τους. Εμείς σε επίπεδο προαπαιτούμενων μέτρων και δράσεων θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Βεβαίως πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η θέση μας επί της αρχής της δικής μας αλλά κι ενός ρεύματος πολύ ισχυρού μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια […] είναι ότι το ΔΝΤ δεν πρέπει να εμπλέκεται στα ζητήματα της Ευρώπης και η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει τους δικούς της μηχανισμούς άμυνας, τεχνογνωσίας, πρόληψης κινδύνων κ.λπ.”.

Για το θέμα της παραίτησης του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκου Σακελλαρίου, ο κ. Ζαχαριάδης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: “Η πάγια θέση μας είναι ότι η εκτελεστική εξουσία πρέπει να είναι διαφορετική με τη δικαστική και με τη νομοθετική και δεν πρέπει να παίζουμε παιχνίδια σ’ αυτό το επίπεδο. Οι δικαστές, με βάση την επιστημοσύνη τους και τους όρκους που έχουν δώσει, πρέπει να υπηρετούν θεσμικά, από τη θέση τους, το κοινωνικό συμφέρον με τον τρόπο που αυτοί νομίζουν. Αν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη επιδίωξη -εγώ δεν θέλω να κάνω εκτίμηση- εδώ είμαστε να δούμε πώς θα κινηθούν τα διάφορα πρόσωπα, τώρα, που έχει τελειώσει αυτή η θεσμική τους ιδιότητα- και βεβαίως είναι ελεύθεροι να το κάνουν”.

Σημείωσε ακόμα πως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο ίδιος έχουν επισημάνει πολλές φορές το ότι “χρειάζεται να έχουμε θεσμική εμβάθυνση και θεσμική ολοκλήρωση και να μην μπαίνει ο ένας στα χωράφια του άλλου” και σημείωσε πως “έχουμε δείξει ότι ανεξάρτητα αν είχαμε αντιθέσεις, ενστάσεις ή διαφωνίες με διάφορες δικαστικές αποφάσεις, πάντοτε τις σεβόμαστε και πάντα νομοθετούμε με γνώμονα να μην θίγεται αυτό το πλαίσιο, το οποίο κάποιες φορές έχει τεθεί από τη δικαιοσύνη”, τονίζοντας πως “άλλοι είναι οι χώροι που στο παρελθόν έκαναν ευθείες παρεμβάσεις”.

Για το φαινόμενο των διαρροών σε αποφάσεις του ΣτΕ, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Σακελλαρίου, ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν αυτές οι παθογένειες είναι “με διάλογο, με θεσμική θωράκιση και με σεβασμό στους θεσμούς για να σταματήσει αυτό το παιχνίδι από αυτούς που το έπαιζαν και εξακολουθούν να το παίζουν”, επισημαίνοντας πως δεν είναι ένα φαινόμενο που εμφανίστηκε τώρα αλλά υπάρχει αρκετά χρόνια.

Για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με αφορμή και τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Ζόραν Ζάεφ, στη Σόφια, ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε πως τα τελευταία μέτρα αυτής της διαπραγμάτευσης είναι καθοριστικά καθώς “ή μπορείς και κάνεις τα τελευταία βήματα και φτάνει στο τέλος της η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές κι έχουμε μια συμφωνία επ’ αμοιβαία οφέλη ή δεν γίνεται αυτό κι έχουμε επιστροφή σ’ ένα καθεστώς μη λύσης που το έχουμε για πολλά χρόνια”. Εκτίμησε, δε, ότι “συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις να καλυφθεί η απόσταση και από την άλλη πλευρά, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να κάνουμε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση” καθώς και ότι “υπάρχει μία ωριμότητα και από τις δύο πλευρές”.

“Εμείς”, σημείωσε ο κ. Ζαχαριάδης, “είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με βάση τη διαπραγματευτική γραμμή, που η χώρα έχει παράξει εδώ και χρόνια ήδη από την κυβέρνηση Καραμανλή-Μπακογιάννη, και χωρίς τυμπανοκρουσίες και φανφάρες, μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι από την πλευρά μας έχουμε κάνει αυτό που έπρεπε και τώρα οι άλλοι είναι που πρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει”

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στη Γάζα, τόνισε ότι “όλοι οι εχέφρονες δημοκρατικοί πολίτες σε όλο τον κόσμο βλέπουμε με φρίκη όσα συμβαίνουν στην τόσο ταλαιπωρημένη αυτή περιοχή”, επισήμανε πως “ο πρόεδρος Τραμπ από τότε που ανέλαβε έχει προκαλέσει μια σειρά από εντάσεις και αναταραχές με τον άτσαλο τρόπο με τον οποίο τοποθετείται στα διεθνή ζητήματα” και πρόσθεσε πως “η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να είναι ένας τόπος ειρήνης, συνάντησης των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών και διεθνούς ακτινοβολίας αυτής της ειρηνικής συνύπαρξης”.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαριάδης, θα πρέπει να υπάρξει “λύση του Παλαιστινιακού σ’ ένα πλαίσιο με βάση τη συμφωνία του ΟΗΕ, του ’67” καθώς “κάθε μεταβολή από αυτό το status quo τροφοδοτεί μια ένταση και μια μεγάλη βία”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα