Ζαχαριάδης: Τα περί προεκλογικών επιδομάτων τα ακούγαμε και πέρσι

«Πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι -σε αντίθεση με το πώς λειτουργούσε το πολιτικό σύστημα τα προηγούμενα χρόνια- όταν η οικονομία μπορεί και κάνει μία καλύτερη επίδοση, επί των ημερών μας, εμείς, αυτό το πλεόνασμα θα το διανέμουμε εκεί που εκτιμούμε ότι πονάει ο κόσμος περισσότερο» δήλωσε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική, που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση περί επιδοματικής πολιτικής προεκλογικού χαρακτήρα ο κ. Ζαχαριάδης, τόνισε: «Αυτά τα ακούγαμε και πέρυσι, όταν δώσαμε το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους. Λέγανε ότι επειδή δεν μπορούμε, δεν αντέχουμε, δεν θα κλείσει η β’ αξιολόγηση, θα πάμε σε εκλογές μέχρι την Άνοιξη του 2017. Ήδη κοντεύουμε να πούμε καλή χρονιά για το 2018. Βεβαίως δεν μπορούμε να τα καλύψουμε όλα και το κοινωνικό μέρισμα δόθηκε σε κάποια εκατομμύρια συμπολίτες μας και το βοήθημα στους νέους ανθρώπους θα δοθεί. Αυτά είναι μικρές ανάσες οξυγόνου, αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν συνδέονται με πολιτικές εξελίξεις και εκλογές».

Διαβεβαίωσε, δε, πως «οι εκλογές θα γίνουν με την εξάντληση της τετραετίας, όταν θα έχει κλείσει και ο συνταγματικός τίτλος της εντολής, αλλά και η χώρα θα βρίσκεται καθαρά εκτός μνημονίων, εκτός επιτροπείας, σταθερά για μεγάλο χρονικό διάστημα σε φάση οικονομικής ανάπτυξης και με την ανεργία τουλάχιστον δέκα μονάδες κάτω από τον Γενάρη του 2015».

Αναφερόμενος στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης ο κ. Ζαχαριάδης διευκρίνισε: «Δεν είναι απλώς επιδοματική, αλλά όταν υπάρχει μία υπερεκτέλεση του πλεονάσματος ή μία υπεραπόδοση της οικονομίας διανέμουμε αυτό που περισσεύει, γιατί όπως το εξηγήσαμε και πέρυσι, αν δεν το κάνουμε στην τρέχουσα χρονιά, την επόμενη χάνεται». «Με νομοθετικές παρεμβάσεις», εξήγησε, «προσπαθούμε σε μόνιμη βάση να ανασυγκροτήσουμε το σύστημα Παιδείας, το σύστημα υγείας, τις κοινωνικές υποδομές, διευρύναμε και δημιουργήσαμε το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης».

Απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου του κόμματος επιτέθηκε στην κυβέρνηση μιλώντας για «τραγική εμπειρία της τελευταίας τριετίας» που «οδήγησε τη χώρα στον πάτο» ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε: «Εάν κάποια στιγμή η χώρα έπιασε πάτο νομίζω ότι αυτό ήταν μετά τη διακυβέρνηση της ΝΔ 2004-2009 και την κατάσταση στην οποία είχε βρεθεί το έλλειμμα και το χρέος. Το 2015 όταν ολοκληρωνόταν η διακυβέρνηση του κ. Σαμαρά η χώρα είχε χάσει το 25% του ΑΕΠ της και οι πολίτες το 40% της αγοραστικής τους δύναμης […] Τους είχε μπροστά του και τους δύο πρωθυπουργούς που φτάσανε τη χώρα χαμηλά».

Σχολιάζοντας την πρόταση διακυβέρνησης που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης ήδη από το 2016 έχει κάνει κάποιες εξαγγελίες οι οποίες κατά τη γνώμη μας ή δε βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα, η κοστολόγησή τους είναι πάνω από 4 δισ. ευρώ -αυτά τα οποία είπε στη Θεσσαλονίκη το 2016- και άρα θα δημιουργήσουν ένα αντίστοιχο δημοσιονομικό κενό ή κρύβουν μία ατζέντα, που την είδαμε και στην προηγούμενη διακυβέρνηση τη ΝΔ, με το κούρεμα του κοινωνικού κράτους, με περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ή με απολύσεις». «Είναι προφανές ότι η ΝΔ στο ερώτημα, πείτε μας σε ποιους κωδικούς θα μειώσετε τη φορολογία και από που θα φέρετε το δημοσιονομικό ισοδύναμο, μέχρι στιγμής δεν μας απαντά» τόνισε.Ζαχαριάδης

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα