Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα παραμείνει ένα κόμμα της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Λαιμό παραχώρησε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη:

Η «ανθρωπογεωγραφία» της κυβέρνηση μετά και τον πρόσφατο ανασχηματισμό ποικίλει. Πέραν των στελεχών σας, αποτελείται από πρόσωπα από το χώρο της δεξιάς, της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς. Αλλοιώνει αυτό την φυσιογνωμία σας; Μπορεί να υπάρξει «όσμωση» ανάμεσα σε στελέχη από διαφορετικούς χώρους;

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινείται και αναπτύσσει την πολιτική του στόχευση και στρατηγική. Δεν είναι κεντροαριστερό κόμμα, είναι μια μεγάλη παράταξη της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς, που διευρύνει τις πολιτικές και κοινωνικές της αναφορές μέσα σε ένα σύνθετο περιβάλλον πολιτικών ανακατατάξεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Mέσα σε αυτό το πλαίσιο, βασικός μας στόχος είναι η διαμόρφωση ενός προοδευτικό μετώπου, με ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις και πρόσωπα της κεντροαριστεράς, όπως αποτυπώθηκε και στον πρόσφατο ανασχηματισμό, χωρίς να αποκλείουμε και πολιτικές προσωπικότητες κεντροδεξιάς προέλευσης που ομονοούν με το πολιτικό μας σχέδιο, με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούμε. Βασικοί πυλώνες του κοινωνικού και πολιτικού μας προγράμματος είναι η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, η ενίσχυση της εργασίας και του κράτους δικαίου, η άμβλυνση των ανισοτήτων. Με όσες και όσους στηρίζουν αυτούς τους στόχους, μπορούμε να συμπορευθούμε, απέναντι στην ακροδεξιά αναδίπλωση και στην επαναφορά των καταστροφικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που επιδιώκει η ηγεσία Μητσοτάκη και η ΝΔ.

 

Επιθυμείτε να εμβολίσετε τον χώρο της κεντροαριστεράς ή μετατοπίζεστε εσείς από τον χώρο της Αριστεράς;

Θα σας επαναλάβω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα παραμείνει ένα κόμμα της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς. Η διαμόρφωση του προοδευτικού μετώπου και η σύμπλευση με δυνάμεις και προσωπικότητες της ευρύτερης κεντροαριστεράς έχει ως στόχο την προώθηση του προοδευτικού μας πολιτικού προγράμματος και τη μάχη απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης.

Σε αυτή την πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει, και στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν χωρούν ηγεμονισμοί, «καπελώματα» και καιροσκοπισμοί. Συλλογικά προωθούμε αυτή την πρωτοβουλία, και συλλογικά κινούμαστε για να την ενισχύσουμε και να αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα και στις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας, αλλά και μετά από αυτές, ώστε να έχουμε μαζί μας στους αγώνες που δίνουμε, μια όσο το δυνατόν πιο ισχυρή πολιτική, κοινωνική και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

 

Βασικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ καθόλη τη διάρκεια της κυβερνητικής σας θητείας είναι ότι «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έφτασαν τη χώρα στα μνημόνια και στο χείλος της καταστροφής». «Θολώνει» αυτή τη θέση η συγκυβέρνηση με πρώην στελέχη και υπουργούς αυτών των κομμάτων;  

Καθόλου. Το αντίθετο θα έλεγα, καθώς από τη μέχρι τώρα πορεία του κυβερνητικού έργου αυτά τα τέσσερα χρόνια, έχει αποδειχθεί ότι μας χωρίζει άβυσσος από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τόσο στην ουσία και την κοινωνική απεύθυνση των μεταρρυθμίσεών μας, όσο και στην αποτελεσματικότητα των πολιτικών μας. Οι επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, μας έβαλαν στα μνημόνια, διέλυσαν τους κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες, διασπάθισαν τα δημόσια ταμεία, προκάλεσαν σκάνδαλα διαφθοράς, επέβαλαν περικοπές δεκάδων δισεκατομμυρίων, αποδυνάμωσαν το δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

Αντίθετα, η παρούσα κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, έβγαλε τη χώρα από τη χρεοκοπία και τα μνημόνια, σταθεροποίησε την οικονομία, της έδωσε αναπτυξιακή δυναμική, μείωσε την ανεργία, ενίσχυσε την απασχόληση, νοικοκύρεψε τα δημόσια οικονομικά αναδιανέμοντας τον πλούτο και ανακατανέμοντας τα βάρη προς όφελος των πιο αδύναμων, έδωσε έμφαση στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, προώθησε και προωθεί προοδευτικά νομοσχέδια, και έλυσε ένα μείζον εθνικό θέμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναβαθμίζοντας παράλληλα τη χώρα σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο.

Υπάρχει χώρος στα ψηφοδέλτια των Ευρωεκλογών ή των Εθνικών εκλογών για πρόσωπα που στήριξαν την κυβέρνηση και προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους;

Κατά την προσωπική μου άποψη ναι. Στόχος μας είναι το προοδευτικό μέτωπο που προωθούμε να μπορεί να εκφραστεί στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, στις ευρωεκλογές του Μαΐου, αλλά και στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου, όπως επίσης και στις αυτοδιοικητικές, όπου δουλεύουμε για να αναπτύξουμε ευρείες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες.

Τις τελικές αποφάσεις, όπως συμβαίνει πάντα, θα τις λάβουν συλλογικά τα όργανά μας το επόμενο διάστημα, ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων που έχουμε μπροστά μας.

 

Τίθεται ζήτημα με τους πέντε βουλευτές, Νίκο Φίλη, Νίκο Κοτζιά, Σταύρο Κοντονή, Φωτεινή Βάκη και Νίνα Κασιμάτη που καταψήφισαν μια από τις κεντρικές επιλογές του κόμματος στη συνταγματική αναθεώρηση για την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό αν αποβούν άκαρπες οι ψηφοφορίες στη Βουλή;

Όχι! Τα πολιτικά θέματα λύνονται με διάλογο κι όχι με επιβολή «κομματικής πειθαρχίας». Η φύση της συζήτησης για την συνταγματική αναθεώρηση είναι περισσότερο διάλογος με επιχειρήματα παρά αντιπαράθεση κομματικών μπλοκ. Πιστεύω την επόμενη περίοδο θα αναπτύξουν και δημόσια το σκεπτικό τους όσοι δεν το έχουν ήδη κάνει.

 

Με το σχέδιο της κυβέρνησης για τα «κόκκινα δάνεια» και την πρόσφατη συμφωνία με τις τράπεζες, προστατεύεται πλήρως η πρώτη κατοικία;

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, βασικό μας μέλημα ήταν η ευρύτερη δυνατή προστασία της πρώτης κατοικίας. Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή προστασία της πρώτης κατοικίας, και αυτό προφανώς αφορά τις λαϊκές οικογένειες, τα λαϊκά νοικοκυριά, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα τα οποία δεν έχουν απολύτως κανέναν λόγο ανησυχίας όσο αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει να βρίσκεται στο «τιμόνι» της διακυβέρνησης.

Και ένα επιπλέον στοιχείο που το βλέπω να μην έχει τη θέση που του αρμόζει στο δημόσιο διάλογο, ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικία προστατεύει και πρώτη κατοικία συνδεδεμένη με  επιχειρηματικά δάνεια κάτι που δεν ίσχυε στον νόμο Κατσέλη.

Η προσφυγή στις κάλπες πριν τον Οκτώβριο θα «προστάτευε» την οικονομία από μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με βάση το κλίμα που έχει διαμορφωθεί;

Στόχος της κυβέρνησης είναι και παραμένει η συνεχής ενδυνάμωση της κοινωνίας και της παραγωγής, η βελτίωση της οικονομίας, η μείωση της ανεργίας και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της απασχόλησης. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας, «χτίζοντας» πάνω σε όσα θετικά έχουμε πετύχει, βελτιώνοντας διαρκώς τις αδυναμίες μας.

Όποτε και να γίνουν οι εκλογές, εμείς θα είμαστε έτοιμοι. Δεν έχουμε ανάγκη την εκλογολογία, όπως κάνει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, που από την πρώτη μέρα που ανέλαβε επικεφαλής της ΝΔ ζητά διαρκώς εκλογές. Σε αντίθεση με τη ΝΔ, που επιθυμεί να εφαρμόσει ξανά τις ίδιες πολιτικές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, τις πολιτικές που στοχεύουν στην απορρύθμιση της εργασίας και στην αποδυνάμωσης των αδύναμων και μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων, εμείς δουλεύουμε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, για μια οικονομία σταθερή, για μια ανάπτυξη βιώσιμη, για πολιτικές που αφορούν και ενισχύουν τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα