Ζαχαριάδης: Η κοινωνική ατζέντα στο επίκεντρο της πολιτικής μας

Η έξοδος από τα μνημόνια είναι ένα ιστορικό γεγονός για την πατρίδα μας. Μετά από οκτώ εξαιρετικά δύσκολα και επώδυνα χρόνια για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνία μας, μπορούμε επιτέλους να κοιτάμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον, αναφέρει χαρακτηριστικά στο matrix.gr ο Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

Τα προβλήματα δεν τελείωσαν, ούτε η κρίση έχει παρέλθει, ωστόσο η κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα βελτιώνεται σταθερά. Έχει διαμορφωθεί ένα σημαντικός δημοσιονομικός χώρος για στοχευμένες, κοστολογημένες ελαφρύνσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ ανακτάμε την ανεξαρτησία μας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, αυξάνοντας τον βηματισμό και τις πρωτοβουλίες μας στους τομείς που έχουμε ως προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα: στην ανάκτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, στη προώθηση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου που αναδεικνύει του δυναμικούς τομείς της οικονομίας μας, στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του εξαιρετικού ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα μας, στη συνεχή βελτίωση των κοινωνικών και οικονομικών δεικτών, στη διαρκή μείωση της ανεργίας, και στην ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, των δικαιωμάτων και στην προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Εάν καταφέραμε πολλά από το 2015 μέχρι σήμερα, μέσα στο ιδιαίτερα ασφυκτικό πλαίσιο του μνημονίου, προχωρώντας σε μεγάλες προοδευτικές τομές σε μια σειρά από τομείς όπως η υγεία ή τα κοινωνικά δικαιώματα για παράδειγμα, είναι βέβαιο ότι εκτός μνημονίου, με μεγαλύτερη ελευθερία στην άσκηση πολιτικής, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα.

Ήδη, προχωράμε με γοργό βήμα στην αντικατάσταση των μνημονιακών ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, με την επέκταση της συλλογικής σύμβασης εργασίας σε μια σειρά από επαγγελματικούς τομείς, με τελικό στόχο να αποκαταστήσουμε τις μεγάλες αδικίες, να ενισχύσουμε τα εργασιακά δικαιώματα και τη μισθωτή εργασία, και να θέσουμε τις βάσεις για την επόμενη μέρα, με καλύτερες και πιο αξιοπρεπείς δουλειές.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, με στόχο τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος κα την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, χωρίς να ξεφύγουμε από τους δημοσιονομικούς μας στόχους, χωρίς να ξεχαρβαλώσουμε τα δημόσια οικονομικά, όπως συστηματικά έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις που μας χρεοκόπησαν.

Σε αυτό το πλαίσιο, με επίκεντρο την κοινωνική ατζέντα, θα πρέπει να αναπτυχθεί και η πολιτική αντιπαράθεση με την ΝΔ, αλλά και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Με προτάσεις και ιδέες, όχι με fake news, λασπολογία και συκοφαντίες. Η εμφυλιοπολεμική ρητορική που αναπτύσσει η ακραία πτέρυγά της ΝΔ με την συγκατάθεση του κ. Μητσοτάκη δεν τιμά ούτε τον ίδιο, ούτε την παράταξή του, ούτε συμβάλλει σε κάτι για το αύριο του τόπου και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας ως κοινωνία. Το αντίθετο θα έλεγα, ότι με την ακραία συμπεριφορά της η ΝΔ αναδεικνύει με τρόπο εμφατικό την αδυναμία της να αναπτύξει προγραμματικό λόγο για την επόμενη μέρα στη χώρα, συνεχίζοντας να παραμένει προσηλωμένη στις συνταγές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία: τη συντριβή της εργασίας, στη διάλυση του κοινωνικού κράτους, στην ακραία λιτότητα, στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων και ημετέρων, εις βάρος των πολλών, εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα