Ζαχαριάδης: Αθλιότητα η επίθεση Σαμαρά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Για «αθλιότητα» έκανε λόγο μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, σχολιάζοντας την επίθεση του κ. Σαμαρά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Πρέπει να αποδεχτεί ο κ. Σαμαράς πλέον ότι δεν είναι πρωθυπουργός» και «πρέπει να σεβαστεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα και το πολίτευμά μας», τόνισε, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί, επειδή έχει μία άποψη όσο ηχηρά κι αν την υποστηρίζει, όλοι να υποταχτούνε σε αυτή τη γνώμη κι σε αυτή τη γραμμή και να γίνουν θεσμικά απαράδεκτα πράγματα».

Αναφερόμενος στην συμφωνία της Ελλάδας με την πΓΔΜ, ο κ. Ζαχαριάδης επισήμανε πως πρόκειται για μία καλή συμφωνία η οποία «δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις για βελτίωση των διμερών σχέσεων, για να μπούνε τα δυτικά Βαλκάνια στον ευρωπαϊκό δρόμο που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, για συνανάπτυξη στην περιοχή και κλείνει με τρόπο επωφελή για τη χώρα ζητήματα τα οποία έμεναν ανοιχτά και όσο έμεναν ανοιχτά, έκαναν κακό στη χώρα».

Σχετικά με τα ζητήματα της γλώσσας και της εθνότητας που τίθενται από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο κ. Ζαχαριάδης υπογράμμισε πως «υπάρχουν επαρκείς εξασφαλίσεις και διασφαλίσεις». Ειδικότερα για τη γλώσσα, σημείωσε ότι «αυτή είναι μία γλώσσα η οποία δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική μακεδονική διάλεκτο, αλλά είναι σλαβόφωνη γλώσσα» και αναφέρθηκε επιπλέον στο 1977 οπότε όπως σημείωσε δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση της χώρας και που είχαν αναγνωριστεί κάποια πράγματα αναφορικά με αυτό το ζήτημα. Σημείωσε δε πως «η διαπραγμάτευση σε αυτά τα ζητήματα είναι συνολική. Προφανώς αν τα βάλουμε κάτω ένα- ένα και τα τεμαχίσουμε και τα σαλαμοποιήσουμε, θα λέμε ‘αυτό γιατί να είναι έτσι κι να μην είναι αλλιώς’». Επιπλέον ανέφερε πως «θα υπάρχει η συγκεκριμένη ιθαγένεια, θα προσδιορίζεται ότι αφορά τους πολίτες οι οποίοι κατοικούν σε αυτήν την χώρα και θα μπορέσει να υπάρξει μία σαφής διαδικασία η οποία θα απαλείφει όλα τα αλυτρωτικά στοιχεία από το σύνταγμά τους», που όπως σημείωσε αποτελούσε μία βασική διεκδίκηση. Και παρατήρησε πως «αυτοί οι οποίοι μέχρι προχθές βγάζανε κραυγές και ήταν στα κάγκελα για αυτά τα ζητήματα – αγάλματα, ονομασίες των δρόμων, τα βιβλία της ιστορίας των γειτόνων-, από σήμερα λένε ‘έλα μωρέ σιγά, δεν είναι κι πολύ σημαντικό’».

Ο κ. Ζαχαριάδης στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των γεωστατηγικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, σημειώνοντας πως «ανεξάρτητα από το πώς θεωρεί κάποιος το ζήτημα της γλώσσας, της ιθαγένειας κλπ, με αυτή τη συμφωνία πετυχαίνουμε κάτι σημαντικό: οι γείτονες μπαίνουν στον ευρωπαϊκό δρόμο. Υπάρχουν σοβαροί ιστορικοί κίνδυνοι με τον τρόπο με τον οποίο είναι συγκροτημένη αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας. Αν δεν ακολουθηθεί αυτή η οδός θα παραδοθούν σε άλλες παραδοσιακές ‘αγκαλιές’ οι οποίες παίζουν έναν ρόλο στην περιοχή και θέλουν να έχουν επιρροή στην περιοχή».

Απαντώντας στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράψει τη συμφωνία και τις αιχμές που διατυπώνει για την στάση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο κ. Ζαχαριάδης υπογράμμισε πως «οι ΑΝΕΛ είχαν διαφορετική θέση», η οποία «είναι σεβαστή». «Σε αυτά τα ζητήματα και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός εξωτερικών, μπορεί να υπογράφει για τη χώρα συνθήκες», συνέχισε σχολιάζοντας δεικτικά για τη ΝΔ πως «δεν ξέρω κατά πόσο γνωρίζουν, έχουν κάνει και πολλά χρόνια στην κυβέρνηση διαχρονικά». «Αν θέλουνε να δούνε εάν η κυβέρνηση έχει κυβερνητική ισχύ και ψήφο εμπιστοσύνης, υπάρχει το κοινοβουλευτικό εργαλείο της πρότασης μομφής για να το εξετάσουν», πρόσθεσε. Παράλληλα, εκτίμησε πως «ο κ. Καμμένος δεν θα γίνει για τον Αλέξη Τσίπρα ό,τι έγινε ο Αντώνης Σαμαράς για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Κι αυτό να το έχουν καλά στο μυαλό τους μέσα στη Νέα Δημοκρατία».

Επισημαίνοντας τον τρόπο με τον οποίο κάλυψαν την ανακοίνωση της συμφωνίας τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που ανέφεραν πως ‘η Μακεδονία συμφώνησε με την Ελλάδα να μετονομαστεί σε βόρεια Μακεδονία’, τόνισε πως «έχουνε δημιουργήσει μία εικόνα μέσα στη χώρα που αυτό πολλές φορές θολώνει την κρίση πολλών συμπολιτών μας ότι εδώ κάποιους που τους λέμε σήμερα Σκόπια, αύριο θα τους λέμε βόρεια Μακεδονία». «Δεν είναι έτσι», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει μονομερώς ως Μακεδονία την πΓΔΜ, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα. Ανέφερε δε πως «ακούω διάφορες ανοησίες ότι ο στόχος τους είναι να κατέβουν να πάρουν τη Θεσσαλονίκη», σημειώνοντας πως «υπάρχουν κάποιοι επαγγελματίες σπεκουλαδόροι οι οποίοι λένε τέτοιες ανοησίες».

Ο κ. Ζαχαριάδης αναφέρθηκε στα όσα είχε υποστηρίξει ο κ. Γεωργιάδης πως η κυβέρνηση ξεκίνησε τη συζήτηση με τη πΓΔΜ για να διασπάσει τη ΝΔ, κάνοντας λόγο για μία «λάθος εκτίμηση» και για μία «τυχοδιωκτική επιλογή της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας». Όπως τόνισε ο κ. Ζαχαριάδης «εμείς δεν ξεκινάμε τα ζητήματα ούτε για να ανασυνθέσουμε το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, ούτε για να δημιουργήσουμε προβλήματα στους πολιτικούς μας αντιπάλους. Ξεκινάμε τα ζητήματα για να τα λύσουμε για το συμφέρον της χώρας και θα τα προχωρήσουμε και θα τα λύσουμε για το συμφέρον της χώρας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα