Ζαχαριάδης:Απλή αναλογική, μόνο η αρχή

Zaxariadis_1-e1437660902925-864x400_cΣε εκτενή αποτίμηση των πολιτικών συμπερασμάτων και των προοπτικών που διανοίγονται μετά την ψήφιση της απλής αναλογικής από τη Βουλή, προχωρά ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, με άρθρο του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπό τον τίτλο «Απλή αναλογική, μόνο η αρχή…».

Ο κ. Ζαχαριάδης επισημαίνει ότι «η απλή αναλογική, η ισότιμη αντιστοίχιση ψήφων και εδρών στη Βουλή, είναι πλέον νόμος του ελληνικού κράτους». Αποδομεί το επιχείρημα της αντιπολίτευσης περί «συντριπτικής ήττας» της κυβέρνησης λόγω μη συγκέντρωσης 200 ψήφων, επισημαίνοντας ότι δεν έχει υπάρξει άλλο σημαντικό νομοσχέδιο που να εισηγήθηκε η κυβέρνηση και να άθροισε τόσο μεγάλη πλειοψηφία όσο αυτή των 180 ψήφων που άθροισαν τα επίμαχα άρθρα της απλής αναλογικής, δεδομένου ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αποτελείται από 153 βουλευτές.

Υπογραμμίζει ότι αποτυπώθηκε η σύγκρουση δύο κόσμων: της συντηρητικής αντίληψης που εκφράζει τον φόβο της αλλαγής του συστήματος παρά τα αδιέξοδα που δημιούργησε στη χώρα, και, από την άλλη, της στρατηγικής για την άρση της κρίσης μέσω της ανασυγκρότησης του πολιτικού συστήματος και της ανάγκης για κυβερνήσεις ευρύτατων συναινέσεων και πραγματικής αντιπροσώπευσης.

Χαρακτηρίζει αναμενόμενη τη στάση της ΝΔ που «εκπροσωπεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού κατεστημένου και των συμφερόντων του» και ασκεί δριμεία κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ σχετικά με την προσπάθεια να συνδέσει την κυβέρνηση με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. «Ας καθαρίσει ο κ. Μητσοτάκης τα έδρανα της αντιπολίτευσης και την ηγεσία της ΝΔ από τους φιλομεταξικούς, τους φιλοπαπαδοπουλικους και τους μεταφασίστες γιατί λερώνουν την δημοκρατική παράδοση και τους αγώνες που έχει κάνει ο συντηρητικός χώρος στην Ελλάδα», υπογραμμίζει.

Ο κ. Ζαχαριάδης χαρακτηρίζει, από την άλλη, «ακατανόητη» τη στάση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού που «άφησαν τη δυνατότητα για τα κόμματα τους την επόμενη μέρα να είναι ρυθμιστικός παράγοντας στην πολιτική ζωή της χώρας». «Δυστυχώς ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ είναι στην οικογένεια των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών a la carte», σχολιάζει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα