Ζάεφ: Συμφωνία με την αντιπολίτευση ή προκήρυξη εκλογών εντός λίγων ημερών

Σε λίγες ημέρες θα γίνει γνωστό κατά πόσον υπάρχει κλίμα για επίτευξη συμφωνίας με την αντιπολίτευση ώστε τα δύο τρίτα της βουλής της ΠΓΔΜ να εγκρίνουν συνταγματικές αλλαγές, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Συμπλήρωσε δε ότι η σημερινή ημέρα είναι χρόνος αφομοίωσης του αποτελέσματος, ανάλυσης και σχεδιασμού.

Οι επαφές των πολιτικών δυνάμεων θα αρχίσουν αύριο Τρίτη, πρόσθεσε ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, σε περίπτωση που δεν υπάρξει δυνατότητα για συμφωνία.

“Φυσικά και υπάρχουν δυνατότητες για εκλογές. Ο νόμος και το σύνταγμα δείχνουν τον δρόμο για το τι θα ακολουθήσει. Ωστόσο, ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να φθάσουμε σε συμφωνία. Οι διαδικασίες δεν μπορούν να οδηγηθούν σε αδιέξοδο, τα πράγματα πρέπει να κινηθούν προς τα εμπρός”, ανέφερε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ, οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν το συντομόετρο δυνατόν, πιθανόν στα τέλη Νοεμβρίου, όπως είχε αναφέρει από την Κυριακή το βράδυ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ο τελευταίος ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη, όπως οι ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, στις οποίες συμμετέχει και η Ελλάδα.

Πρόσθεσε ακόμη ότι προς το παρόν δεν υπάρχει συγκροτημένη υποστήριξη των συνταγματικών αλλαγών που προβλέπονται στη συμφωνία των Πρεσπών από βουλευτές του συντηρητικού VMRO-DPMNE, αξιωματικής αντιπολίτευση στη χώρα.

Η κεντροαριστερή “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας” (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ, μαζί με τα τέσσερα κόμματα της αλβανικής μειονότητας στη χώρα (DUI, BESA, AA, DPA), ελέγχουν 69 εκ των 120 βουλευτών στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται τουλάχιστον 11 από τους 51 βουλευτές του VMRO-DPMNE για να συμπληρωθεί ο “μαγικός” αριθμός 80, δηλαδή τα δύο τρίτα που απαιτούνται για αναθέωρηση του συντάγματος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα