Ε. Φιλίπ: Ο πρόεδρος Μακρόν, έκοψε το γόρδιο δεσμό του γαλλικού πολιτικού συστήματος

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, δηλώνει με σημερινή συνέντευξή του στην «Εφημερίδα της Κυριακής»:

«Ο πρόεδρος Μακρόν, έκοψε το «γόρδιο δεσμό» του γαλλικού κομματικού συστήματος που είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο και ήταν αδύνατο να ξεμπλεχτεί» .

Με αυτήν την εικόνα για την κατάσταση των κομμάτων, ο Ε. Φιλίπ, δικαιολογεί την στρατηγική Μακρόν για μια πολιτική υπεράνω των κομμάτων, έστω και εάν τούτο προϋποθέτει τη διάλυσή τους και την αναδιοργάνωση του πολιτικού τοπίου.

«Τα δύο κόμματα που διαχειρίζονταν εναλλάξ τη Γαλλία, αποκλείσθηκαν από τον πρώτο γύρο. Η δυσαρέσκεια των Γάλλων απέναντί τους είναι ιδιαίτερα σημαντική (…) δεν είναι τα κόμματα που είναι νεκρά, αλλά οι συνήθειές τους, οι πρακτικές τους που είναι ξεπερασμένες και έχουν οδηγήσει σε καθίζηση και απολίθωση. Λέω στους Γάλλους, μη φοβάστε, έχουμε την ευκαιρία να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο (…) θα πρέπει να αδράξουμε αυτήν την στιγμή και αυτήν την ελπίδα» υπογραμμίζει.

Με στόχο την υποδειγματικότητα που έχει ζητήσει ο Μακρόν, ο πρωθυπουργός αποχαιρέτησε χθες τους συμπολίτες του στη Χάβρη όπου διατέλεσε Δήμαρχος από το 2010. Με την παραίτησή του ευθυγραμμίζεται με τη θέληση του προέδρου κατά της πολυθεσίας.

Παράλληλα, για το ερχόμενο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης ετοιμάζει μια μέθοδο εργασίας, την οποία θα παρουσιάσει στα μέλη της κυβέρνησής του. Βασικοί άξονες της μεθόδου : συλλογικότητα, αποτελεσματικότητα, εμπιστευτικότητα και υποδειγματικότητα.

Σχετικά με την εμπιστευτικότητα των μελών της κυβέρνησης και στο ερώτημα, εάν απώτερη θέληση είναι να μειωθεί κατά πολύ η προς τα έξω επικοινωνία και ενημέρωση, ο πρωθυπουργός απάντησε :

« Θέληση είναι να οργανώσουμε την επικοινωνία με τέτοιο τρόπο ώστε να μη τροφοδοτείται μια μόνιμη πολυλογία. Οταν ένα πρόγραμμα βρίσκεται στην προπαρασκευαστική του φάση, κάνεις δεν έχει το δικαίωμα να δημοσιοποιήσει τους τομείς που βρίσκονται ακόμα σε διαιτησία».

Ο Ε. Φιλίπ αναγνώρισε ότι ως πρωθυπουργός της κυβέρνησης Μακρόν έχει δεσμευθεί να οδηγήσει τις βουλευτικές με στόχο «την εξασφάλιση μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στον πρόεδρο».

« Θα κάνω επομένως εκστρατεία για τους υποψηφίους» του προεδρικού κινήματος» δήλωσε.

Για το τι θα διαλέξει όμως, στις δύσκολες έως σχιζοφρενικές περιπτώσεις, όταν προεδρικοί υποψήφιοι βρεθούν αντιμέτωποι με φιλικά του άτομα από το δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, ο πρωθυπουργός απάντησε : «θα κάνω εκστρατεία όπως έχω πάντα κάνει, με ήπιους τόνους. Με δεδομένο ότι επιδιώκουμε μια θετική απάντηση στο χέρι συνεργασίας που τείνει ο πρόεδρος, δεν υπάρχει περίπτωση να δυσφημίσω, επικρίνω ή κακολογήσω άτομα που εκτιμώ, που όμως έχουν κάνει μια διαφορετική επιλογή από εμένα (…) Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να προχωρήσει η χώρα» κατέληξε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα