Ε. Τσακαλώτος: Φέραμε μια πετυχημένη συμφωνία και ως ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπούμε το καινούργιο

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος,  χαρακτήρισε πετυχημένη την πρόσφατη συμφωνία με την οποία έκλεισε η β αξιολόγηση στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία και τις αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Μάλιστα, στο πρώτο μισό της ομιλίας του αναφέρθηκε εκτενώς σε μεγέθη της οικονομίας για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της επιτυχίας. Γιατί στο δεύτερο μισό ο κ. Τσακαλώτος ανέπτυξε ένα ιδιότυπο πολιτικό μανιφέστο υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ “είναι το καινούργιο” με εκτενείς αναφορές στον Πολιτισμό και την Παιδεία. Μάλιστα όπως σχολίασαν βουλευτές της ήσσονος αντιπολίτευσης μετά το τέλος της ομιλίας, “ήταν σαν αποχαιρετιστήρια”.

Κάνοντας μια αποτίμηση της συμφωνίας στο Eurogroup  και πριν αναφερθεί στην έκθεση Documenta, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αυτή ανοίγει βραχυπρόθεσμα την προοπτική εξόδου στις αγορές, άρα εξόδου από το πρόγραμμα άρα λιγότερη επιτήρηση. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι πρόκειται για μείωση κι όχι τέλος της επιτήρησης γιατί αυτό συμφώνησαν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα οι συνεταίροι σας,  είπε ο υπουργός.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην δουλειά που έκαναν τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας πολιτικά και μη “γιατί τα κοπλιμέντα και τα ευχαριστώ δεν έχουν και μεγάλη προσφορά”,  όπως είπε. Και ευχαρίστησε –με ορισμένους βουλευτές να σχολιάζουν πως ήταν σαν αποχαιρετιστήριο ευχαριστώ- ιδιαίτερα τους δημοσίους υπαλλήλους πολλών εμπλεκομένων υπουργείων οι οποίοι κλήθηκαν να δουλέψουν νέα κείμενα πχ από το βράδυ ενός Σαββάτου έως τις 6 το πρωί της Κυριακής.

Το δεύτερο μισό και μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο κ. Τσακαλώτος έφυγε από το οικονομικό πλαίσιο, και σε αντίθεση πχ με τον Γιώργο Χουλιαράκη “άνοιξε” την πολιτική βεντάλια.

“Το παθαίνουν όλοι οι πολιτικοί είτε είναι υπουργοί είτε βουλευτές, ή στην κοινωνία και είναι ευάλωτοι σ ένα μεγάλο λάθος” είπε. “Όταν βλέπουν κάτι καινούργιο νομίζουν πως είναι αναπαραγωγή του παλιού και δεν μπορούν να το αξιολογήσουν. Αυτό εμπόδισε πολλούς να δουν πχ τον Μπέρνι Σάντερς που παραλίγο να κερδίσει την Κλίντον, ή τον Κόρμπιν. Για να καταλάβεις το καινούργιο πρέπει να καταλάβεις την αντιπαράθεση αξιών, προταγμάτων και στρατηγικών. Εδώ το νέο φαινόμενο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το καινούριο”.

Ως παραδείγματα ο υπουργός ανέφερε τι γίνεται στον Πολιτισμό λέγοντας ότι ακόμα θα συζητάμε την  Documenta ’14 , τι γίνεται στα ΕΣΠΑ, στην Παιδεία αλλά και στην πραγματική Οικονομία.

Μίλησε για την δυνατότητα αναδιάρθρωσης που δίνει η ύπαρξη του Υπερταμείου στις επιχειρήσεις και τα ακίνητα του Δημοσίου, ενώ τόνισε ιδιαίτερα, πόσο περήφανος είναι που κάθισε στο υπουργικού συμβούλιο “δίπλα σε Φίλη και Γαβρόγλου” λέγοντας: “Και πάλι θα χάσετε αν νομίζετε πως θα πάνε πίσω την Παιδεία”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα