Ε.Τσακαλώτος: Δεν χρειάζεται προληπτική γραμμή

«Δεν χρειάζεται προληπτική γραμμή πίστωσης», τόνισε εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ερωτηθείς για το τι θα γίνει μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ανέφερε πως αυτό που προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση για την περίοδο μετά τον Αύγουστο, είναι μια αλλαγή επιτήρησης που σιγά σιγά θα γίνει επιτήρηση πιο πολύ για τους στόχους και «θα μας δίνει βαθμούς ελευθερίας για το πώς θα επιτυγχάνουμε αυτούς τους στόχους».

Πρόσθεσε πως «αυτό που θέλουμε να κάνουμε εμείς είναι να πείσουμε ότι μέχρι την άνοιξη θα έχουμε το δικό μας πρόγραμμα και τότε θα μπορούμε να έχουμε ιδιοκτησία». Το σημαντικό είναι ότι η χώρα πρέπει να βγει από την τεχνική βοήθεια, σημείωσε, απαντώντας σε νέο ερώτημα για το ζήτημα της προληπτικής γραμμής.

Ο υπουργός ανέφερε πως «έχουμε μια ανάκαμψη που έχει εύρος, σε πολλούς κλάδους συγχρόνως», επισημαίνοντας ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε όλους τους τομείς, ενώ τόνισε πως υπάρχει υπάρχει αυξητική τάση και στη μεταποίηση και τη βιομηχανία.

Είπε επίσης πως, σε ό,τι αφορά την αγορά των σούπερ μάρκετ, «αν πάρουμε τους τελευταίους 11 μήνες, δεν έχουμε πτώση».

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι τέσσερα εκατ. Έλληνες έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, ωστόσο όπως είπε οι περισσότεροι χρωστούν μικρά ποσά. Συμπλήρωσε επίσης ότι είναι αριθμοί που με μια οικονομία που φεύγει σιγά – σιγά από την κρίση, είναι διαχειρίσιμοι.

Ανέφερε ότι η ανάπτυξη θα πάρει καιρό να επηρεάσει πλατιά κομμάτια της κοινωνίας, αλλά ήδη με την πτώση της ανεργίας, το ΚΕΑ, το μέρισμα πολλές οικογένειες το νιώθουν στην «τσέπη» τους.

Επισήμανε, δε, ότι στο μεθοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπεται την επόμενη 5ετία μείωση φόρων που θα αφορά και τη μεσαία τάξη.

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης χωρίς χρονοτριβές και τα σχετικά σχόλια του πρώην προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ και του απερχόμενου επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, είπε ότι «όταν λένε πως ήταν πιο εύκολα με εμάς, ήταν πως, αφού συμφωνήσαμε, τα κάναμε, δεν κάναμε κόλπα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα