Ε.Τσακαλώτος:« Δεν ήθελαν ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ανταγωνιστικό παράδειγμα για τις άλλες χώρες»

tsakΣε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, παραδέχεται ότι  η κυβέρνηση θαμπώθηκε από τη διαπραγμάτευση και δεν δούλεψε όσο έπρεπε  στα υπόλοιπα θέματα.Και συνεχίζει: «Δηλαδή, αν θέλει να κάνεις κάτι για τη Β’ Λυκείου, δεν είναι απαραίτητο ότι χρειάζεσαι και χρήματα. Χρειάζεσαι σκέψη και οργάνωση».

«Δεν εμπλακήκαμε. Θαμπωθήκαμε από την διαπραγμάτευση. Γι’ αυτό δεν καθόταν ο καθένας στο υπουργείο του να πει: Καλά, εγώ τι πρέπει να κάνω; Ας κάνει ο Ευκλείδης τις συζητήσεις με τους διαπραγματευτές. Εγώ δεν πρέπει να κάνω κάποια δουλειά; Δηλαδή, αν θέλεις να κάνεις κάτι για την Β΄Λυκείου, δεν είναι απαραίτητο ότι χρειάζεσαι και χρήματα. Χρειάζεσαι σκέψη και οργάνωση» απαντά σε σχετική ερώτηση, διατυπώνοντας αιχμές για τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο κ.Τσακαλώτος προαναγγέλλει την επιστροφή του σε κυβερνητικό πόστο σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ  με στόχο να υλοποιηθεί η συμφωνία με την προϋπόθεση ότι «θα εφαρμοστούν 7-8 μέτρα που θα αφήσουν το αριστερό αποτύπωμα». Ωστόσο,κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και προκρίνει εθνική ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ελάφρυνση του χρέους.

Σε ερώτηση αν υπήρχε σχέδιο των δανειστών να ρίξουν την κυβέρνηση τόνισε ότι:«Δεν ξέρω αν οι Ευρωπαίοι ήθελαν να ρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ήθελαν να μην είναι ένα ανταγωνιστικό παράδειγμα για τις άλλες χώρες στην Ευρώπη: την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία», τονίζει επίσης. «Η διαπραγμάτευση πέρασε από πολλές φάσεις. Και όπως ένα καλό έργο, υπάρχει αυτό που φαίνεται στην οθόνη και αυτό που γίνεται από κάτω. Δεν σας κρύβω ότι έγινε πιο δύσκολη γιατί υπήρχαν ατζέντες που δεν είχαν σχέση με την ελληνική οικονομία. Είχαν να κάνουν με την αποτυχία ή την επιτυχία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα ήταν κακό προηγούμενο για μερικούς», είπε επίσης ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Σε ερώτηση για το εάν υπήρχε πολιτική ατζέντα, ο Ευκελίδης Τσακαλώτος αναφέρει: «Ναι, υπήρχε πολιτική ατζέντα που δημιουργούσε δυσκολίες. Και παράλληλα υπήρχε πολιτική ατζέντα και μεταξύ των Θεσμών. Για παράδειγμα, για το αν θα έμπαινε ή δεν θα έμπαινε στο τραπέζι το χρέος άλλες απόψεις είχε το ΔΝΤ και άλλες το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Οταν παραδώσαμε την πρόταση των 47 σελίδων, το σχέδιο Γιούνκερ που μας δόθηκε εκείνη τη στιγμή ήταν απαράδεκτο. Εκτός από το σημείο των πλεονασμάτων, που ήταν προφανώς χαμηλότερα από αυτά που είχε διαπραγματευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, όλα τα υπόλοιπα ήταν η αρχική τους συζήτηση. Ημουν παρών στην πρώτη συζήτηση στις Βρυξέλλες προτού ονομαστεί Brussels Group και όλα περίπου τα θέματα αυτά που έβαλαν στο εξασέλιδο του Γιούνκερ ήταν η αρχική τους πρόταση. Ενώ το δικό μας 47σέλιδο δεν ήταν η αποτύπωση όσων θεωρούσαμε ότι ήταν το κοινό έδαφος των τελευταίων δύο-τριών μηνών. Ηταν για μας μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Μάλιστα είχα πει τότε ότι σοκαρίστηκα όταν το διάβασα αυτό και με κατηγορούσαν: “Γιατί σοκαρίστηκε; Τι περίμενε ο Τσακαλώτος;”. Πραγματικά ήταν ένα σοκ ότι έπειτα από τρεις μήνες διαπραγμάτευσης μας καταθέτουν τις προτάσεις που είχαν από την αρχή. Και αυτό ήταν πολιτικό».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα