Ε. Τσακαλώτος: «Αναζητούμε μια καλή λύση όχι μια τέλεια λύση»

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ρίχνοντας τον πήχη των προσδοκιών κατά την ενημέρωση των ανταποκριτών ξένου Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είχαμε μια καλή λύση στις 22», έστειλε το μήνυμα ότι «αναζητούμε μια καλή λύση όχι μια τέλεια λύση», έστειλε.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η  ελληνική πλευρά αισθάνεται ότι έχει κάνει τη δουλειά της

Καθώς και ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο των εταίρων και του ΔΝΤ. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Όπως είπε μάλιστα, «δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούν ένα πρόγραμμα αν δεν έχουν στόχο να μας αφήσουν να βγούμε από το πρόγραμμα».

«Ο Σόιμπλε εργάζεται για λύση»

«Νομίζω ότι ο Γερμανός υπουργός των οικονομικών όπως και όλοι οι άλλοι υπουργοί θέλουν μια λύση. Κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να χρεοκοπήσει περισσότερο από όλους ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Είμαι σίγουρης οτι εργάζεται για μια λύση παρά τα όσα είπε στο Γιουρογκρουπ στις 22 Μαΐου», ανέφερε.

«Όλα εξαρτώνται από το αν το ΔΝΤ θα είναι στο Πρόγραμμα ή όχι»

«Κανείς δεν ζητά τα μέτρα για το χρέος να εφαρμοστούν το 2017, αλλά να διευκρινιστούν. Χρειάζεται διευκρίνιση ώστε ο επενδυτής να γνωρίζει», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η πίεση

είναι σε όλες τις πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας. Δεν βλέπω να μην υπάρχει όρεξη να επιτευχθεί συμφωνία. Αυτό που ήταν στο τραπέζι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό

Όλα εξαρτώνται από το ΔΝΤ αν θα είναι στο πρόγραμμα ή όχι. Θα έπρεπε να είχε αποφασίσει απο το Μάιο του 2016 τώρα έχουμε Μάιο 2017 σχεδόν Ιούνιο. Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος. Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν για αναβλητικότητα».

Θέμα της ΕΚΤ το QE

Κληθείς δε, να απαντήσει στο ερώτημα αν θα ενταχθούμε στο Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είπε: « αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Αυτό είναι θέμα της ΕΚΤ η οποία είναι ανεξάρτητη  και όπως και ο ¨Κυριος μας¨ λειτουργεί με μυστήριους τρόπους.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνουν, αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι η δική μας βούληση  είναι να βγούμε στις αγορές».

Σημείωσε δε, ότι «αν είστε ένα κράτος που έχει δανείσει μια χώρα θέλετε αυτή η χώρα να μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, αλλιώς βάζεις και το δικό σου χρέος σε κίνδυνο.

Το πως θα δουλέψει αυτό με την  qe,  με το ΔΝ μέσα, το ΔΝΤ εξω ή με το ΔΝΤ μισό μέσα μισό έξω δεν ξέρω» , ανέφερε.

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να έχουν τη δική τους στρατηγική και τη δική τους άποψη. Δεν ένιαι σωστό να κρύβονται πίσω απο την αποψη και τις αναλύσεις αλλων θεσμών», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι «χωρίς το qe δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές».

«θα ήταν περίεργο να πληρώσουμε το τίμημα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ»

Ερωτηθείς τέλος, αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα αν το ΔΝΤ δεν μπει στο Πρόγραμμα, είπε πως «θα είναι ενα πρόγραμμα του ΔΝΤ χωρίς τη σφραγίδα έγκρισης του ΔΝΤ».

Θα ήταν περίεργο να πληρώσουμε το τίμημα για τη συμμέτοχη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα (φορολογικές αυξήσεις, μειώσεις συντάξεων) για μετά το 2018 και μετά το ΔΝΤ να φύγει», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «αυτό θα ήταν ίδιο με ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ χωρίς τη συμμετοχή του, αλλά μια παγκόσμια πρωτοτυπία για την παγκόσμια οικονομία».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα