Ε.Λέκκας: 100 περιοχές της χώρας είναι στο «κόκκινο» λόγω πολεοδομικών στρεβλώσεων

Οι πολύ υψηλές ταχύτητες του ανέμου, η μορφολογία της περιοχής και η πολεοδομική διάταξη αποτελούν τα κύρια αίτια της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι σύμφωνα με το πόρισμα του καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, για τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ανατολική Αττική.

Ειδικότερα, αναφερόμενος επιγραμματικά στο πόρισμα το οποίο έχουν διαβάσει όπως είπε 250.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ο κ. Λέκκας υπενθύμισε τις πολεοδομικές στρεβλώσεις, σημειώνοντας παράλληλα ότι άλλες 100 περιοχές της χώρας είναι στο «κόκκινο»: Τα Μέγαρα και η πίσω πλευρά του Όρους Πατέρα, ο Ωρωπός, ο Κάλαμος, οι Άγιοι Απόστολοι, η Βόρεια Πελοπόννησος, περιοχές «χωρίς δυνατότητα διαφυγής».

Αυτά τα φαινόμενα θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια εξαιτίας και τις κλιματικής αλλαγής εξήγησε. «Φαινόμενα σαν το Μάτι θα βλέπουμε δύο, τρία και τέσσερα κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι νομοτέλεια να πολλαπλασιαστούν τα καταστροφικά φαινόμενα το επόμενο διάστημα». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν οι πυρκαγιές, τα πλημμυρικά φαινόμενα κατά 30% καθώς και οι κατολισθήσεις κατά 60%.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα