Ε.Ε.: Ξεκινά διαδικασία κατά της Ουγγαρίας για το νόμο στα πανεπιστήμια

Διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ουγγαρίας σχετικά με τον επίμαχο νόμο που εισήγαγε για τα πανεπιστήμια, ο οποίος απειλεί να σταματήσει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Ευρώπης που χρηματοδοτείται από τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο, George Soros  ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο νόμος «δεν είναι συμβατός με τις θεμελιώδεις ελευθερίες της εσωτερικής αγοράς, ιδίως την ελευθερία παροχής υπηρεσιών και την ελευθερία εγκατάστασης, αλλά και το δικαίωμα της ακαδημαϊκής ελευθερίας, του δικαιώματος στην εκπαίδευση και της ελεύθερης άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας», που προκύπτουν από το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και από τις νομικές υποχρεώσεις της Ένωσης βάσει του διεθνούς εμπορικού δικαίου.

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans χαρακτήρισε το εν λόγω εκπαιδευτικό ίδρυμα, ένα «πραγματικό κόσμημα» για την Ευρώπη και σημείωσε πως απέστειλε επίσημη επιστολή εκφράζοντας τις ανησυχίες της Επιτροπής στις ουγγρικές αρχές από τις οποίες αναμένεται απάντηση εντός ενός μηνός.

Ο κ. Timmermans αναφέρθηκε σήμερα και στον διάλογο που έχει ξεκινήσει με τις ουγγρικές αρχές σχετικά με τις ανησυχίες που έχουν προκαλέσει στις Βρυξέλλες άλλες παρεμβάσεις της κυβέρνησης της Ουγγαρίας, μεταξύ άλλων στον τομέα του ασύλου καθώς και το νομοσχέδιο για την εγγραφή των ΜΚΟ.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban, μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, υποστήριξε πως η λειτουργία του πανεπιστημίου δεν κινδυνεύει και πως στόχος του νέου νόμου είναι να εισαγάγει ομοιόμορφους κανόνες για τα ξένα πανεπιστήμια, να καλύψει αδυναμίες τους που σχετίζονται με τη διαφάνεια και να σταματήσει τα προνόμια υπέρ αυτών. «Ο Soros είναι εχθρός του ευρώ, ωστόσο εσείς τον υποδέχεστε θερμά», τόνισε ο Β. Orban στους ευρωβουλευτές.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως η χώρα του έχει σημειώσει πολλές επιτυχίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε, η Ουγγαρία ξεκίνησε το 2008 από την ίδια θέση με την Ελλάδα, απευθύνοντας αίτημα στήριξης στο ΔΝΤ και έχει ήδη ξεπληρώσει πλήρως και πριν λήξουν τα δάνεια της, ενώ η οικονομία της σημειώνει σημαντική εξέλιξη με ανάπτυξη 4%. «Αυτές τις επιτυχίες τις χρειάζεται η Ευρώπη», υπογράμμισε, προσθέτοντας ωστόσο πως η Ουγγαρία διαφωνεί με τη μεταφορά περισσότερων αρμοδιοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προκύπτει από τη δημόσια διαβούλευση με τίτλο “Σταματήστε τις Βρυξέλλες”. «Μας ενοχλεί ο κορσές που μας εμποδίζει να προχωρήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στα ζητήματα με τα οποία διαφωνεί με την ΕΕ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων τη μεταναστευτική πολιτική και την υποδοχή προσφύγων, τη φορολογική πολιτική και την πολιτική για τις τιμές των κοινωφελών υπηρεσιών.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά, τη δημόσια διαβούλευση “Σταματήστε τις Βρυξέλλες” που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα την απάντησή σε ό,τι χαρακτηρίζει «ψευδείς ισχυρισμούς» της ουγγρικής κυβέρνησης. «Πολλοί από τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν κατά τη διαβούλευση είναι αντικειμενικά εσφαλμένοι ή εξαιρετικά παραπλανητικοί», αναφέρει η απάντηση της Επιτροπής. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι και ποτέ δεν είχε σχέση με τις “Βρυξέλλες” αλλά με ένα έργο που πηγάζει και σχεδιάστηκε από τα κράτη- μέλη της, το καθένα από τα οποία αποφάσισε μονομερώς και δημοκρατικά ότι αυτή είναι η πορεία που επιθυμεί να υιοθετήσει, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας. Κάθε ένα από αυτά τα κράτη- μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, αναλαμβάνει τόσο την ευθύνη όσο και τους επαίνους για τις αποφάσεις που λαμβάνονται συλλογικά», υπογράμμισε ο Φρ. Τιμερμανς ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα