Ε.Ε.: Νέα εξάμηνη παράταση των κυρώσεων κατά Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέτεινε επίσημα για ακόμη έξι μήνες τις βαριές οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει εις βάρος της Ρωσίας για τη φερόμενη εμπλοκή της στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανίαπου ξέσπασε πριν από τρεισήμισι χρόνια.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «παρέτεινε τις οικονομικές κυρώσεις που σκοπεύουν ειδικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας έως τις 31 Ιουλίου 2018», αναφέρεται σε ανακοίνωση όπου εκφράζεται λύπη που οι συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες υποτίθεται ότι θα εξασφάλιζαν την κατάπαυση του πυρός, «δεν έχουν ακόμη τεθεί σε πλήρη εφαρμογή».

Οι κυρώσεις αυτές, στις οποίες η Μόσχα απάντησε επιβάλλοντας εμπάργκο στα ευρωπαϊκά αγροτοδιατροφικά προϊόντα, πλήττουν ρωσικές τράπεζες, αμυντικές επιχειρήσεις και πετρελαϊκές εταιρίες και απαγορεύουν στους Ευρωπαίους να πραγματοποιούν οικονομικές επενδύσεις στη Ρωσία.

Αποφασίστηκαν το καλοκαίρι του 2014, στο απόγειο της ουκρανικής κρίσης, μερικούς μήνες μετά την προσάρτηση της ουκρανικής Κριμαίας από τη Ρωσία, την οποία ακολούθησε η επίθεση των φιλορώσων αποσχιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν δώσει το πράσινο φως για την παράταση των κυρώσεων αυτών κατά τη σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ εξαρτά την άρση των κυρώσεων από την πρόοδο στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

Η σύγκρουση, η οποία αναζωπυρώθηκε πρόσφατα, προκάλεσε περισσότερους από 10.000 θανάτους. «Είναι κρίσιμης σημασίας οι συμφωνίες του Μινσκ να εφαρμοστούν από όλα τα μέρη. Αναμένουμε ιδιαίτερα από τη Ρωσία να κάνει πλήρη και άμεση χρήση της επιρροής της στους αποσχιστές προς αυτό τον σκοπό», επέμεινε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος της Ε.Ε..

Το Κίεβο και οι Δυτικοί κατηγορούν τη Ρωσία ότι υποστηρίζει τους αντάρτες, κυρίως προμηθεύοντάς τους όπλα, κάτι που η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα