Ε.Ε.: Κίνδυνος για 6 χώρες να αποκλίνουν από τους στόχους για το έλλειμμα και το χρέος το 2018

Οι προϋπολογισμοί μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στους στόχους για το έλλειμμα και το χρέος της Ευρωπαϊκής Ένωσης της επόμενης χρονιάς, όπως ανέφερε η Κομισιόν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ιταλία, η Γαλλία και το Βέλγιο αποτυγχάνουν να περικόψουν το δημόσιο χρέος στα όρια που απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν ανέλυσε προσχέδιο των μπάτζετ του 2018 για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, εκτός της Ελλάδας που βρίσκεται σε πρόγραμμα, για να διαπιστώσει αν αποκλίνουν από τους στόχους που έχουν θεσπιστεί από την Ε.Ε. αναφορικά με έλλειμμα και δημόσιο χρέος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η Γαλλία, η Ιταλία και το Βέλγιο δε μειώνουν το χρέος τους στους ρυθμούς που απαιτούνται από τους κανόνες της Ε.Ε ενώ ξεχωριστή αναφορά έγινε στην Ιταλία που έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Ελλάδα, με περισσότερο από 130% του ΑΕΠ, κάτι το οποίο προκαλεί ανησυχία.

Για τη Γαλλία, η οποία παραβιάζει τα όρια των στόχων για έλλειμμα και χρέος για 10 συνεχή χρόνια, μπορεί φέτος το έλλειμμά της να πέσει κάτω από το όριο του 3% αλλά σημειώνεται ότι θα μπορούσε να παραβιάσει τους κανόνες ξανά τη μεθεπόμενη χρονιά, αν δεν πετύχει τους στόχους το 2018.

Κίνδυνος μη συμμόρφωσης στους στόχους της Ε.Ε. υπάρχει ακόμα για Αυστρία, Πορτογαλία και Σλοβενία. Για Γερμανία, Λιθουανία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία και Ολλανδία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι προϋπολογισμοί συμμορφώνονται πλήρως με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας για το 2018 ενώ Εσθονία, Ιρλανδία, Κύπρος, Μάλτα και Σλοβακία συμμορφώνονται σε γενικές γραμμές με τις απαιτήσεις αυτές, όπως διευκρίνισε η Κομισιόν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα