Ε. Βενιζέλος: Οι βαθύτερες επιπτώσεις της υποχώρησης στο μέτωπο κατά του εθνολαϊκισμού

“Η τυχοδιωκτική επιλογή της κυβέρνησης να διαχειριστεί το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ με όρους τρέχουσας εσωτερικής πολιτικής και να επιχειρήσει να μεταφέρει το πρόβλημα της διαφωνίας των κυβερνητικών εταίρων στην αντιπολίτευση έφερε στην επιφάνεια το θεμελιώδες ζήτημα του τόπου που είναι η ιδιοσυστασία και η στάση της κοινωνίας των πολιτών”, σημειώνει σε άρθρο-παρέμβαση στο “Βήμα της Κυριακής” ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συνεχίζοντας ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει πως “η κυβέρνηση πήγε να κάνει ένα κατώτερο των περιστάσεων πολιτικό παιχνίδι, να υπερκεράσει, μέσω της μεταφοράς της ευθύνης για την αποδοχή μιας λύσης στο ονοματολογικό, την αντίφαση της αγαστής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ”.

Ωστόσο, “η συνεργασία αυτή παρά τον κυνισμό της δεν είχε έτοιμη τη φόρμουλα για το ονοματολογικό. Η φόρμουλα έπρεπε να εφευρεθεί μεταφέροντας τη διαφωνία από το εσωτερικό της κυβέρνησης στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης. Ως ζητούμενο δεν τέθηκε άλλωστε η ευρύτερη συναίνεση γύρω από μια ενδεχόμενη συμφωνία, αλλά η διευκόλυνση της κυβέρνησης να παραμείνει στην εξουσία και να διατυπώνει, διά των δύο κυβερνητικών εταίρων, διπλό λόγο, λέγοντας τα μεν σε ένα ακροατήριο και τα απολύτως αντίθετα σε ένα άλλο ακροατήριο”, υπογραμμίζει.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, “ήταν να οργανωθεί ταχύτατα μια επιχείρηση υποκατάστασης των πολιτικών κομμάτων και μέσω αυτών των ίδιων των θεσμών της αντιπροσωπευτικής και κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, από κύκλους που φάνηκαν να διαθέτουν ετοιμότητα και επαρκή μέσα”.

Αναφορικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Βενιζέλος σημειώνει πως η ΝΔ ζητεί η λύση να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία, για να μη διχαστεί το έθνος. “Ποια άλλη συγκυρία; Εσωτερική πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα; Στα Σκόπια; Διεθνής συγκυρία; Τι πρέπει να περιμένουμε και να επιδιώκουμε και τι καταστάσεις θα διαμορφωθούν στο μεταξύ;” αναρωτιέται.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Βενιζέλος εκτιμά πως “η συνάντηση στο Νταβός προοιωνίζεται ενδιάμεσες κινήσεις που απλώς θα επιβεβαιώσουν τη μεγάλη σημασία της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995 και των χειρισμών που οδήγησαν σε αυτήν και όχι οριστική συμφωνία για το όνομα και όλα τα συναφή θέματα που να μπορεί να συναφθεί και να κυρωθεί από τις δύο πλευρές”.

“Αυτό που είναι βέβαιο”, σύμφωνα με τον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, “είναι ότι με αφορμή το ονοματολογικό ήδη συντελέστηκε μια υποχώρηση στο μέτωπο κατά του εθνολαϊκισμού.

“Η χώρα κινδυνεύει να σέρνεται στην επιφάνεια του νερού και να δηλώνει ευτυχής γιατί δεν βουλιάζει και πάλι σε μια κατάσταση ανοικτής κρίσης. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί μόνο όταν απευθύνεσαι στην κοινωνία λέγοντας επίμονα την αλήθεια. Διαφορετικά η στασιμοχρεοκοπία, για την οποία μίλησα το 2015, δεν θα είναι μόνο οικονομική, αλλά αι εθνική και θεσμική”, τονίζει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα