Ε.Αντώναρος: Οι λεπτοί διπλωματικοί χειρισμοί δεν γίνονται με φωνασκίες και τυμπανοκρουσίες

Τα εύσημά του στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών δίνει με μια μακροσκελή ανάρτησή του στο facebooκ o Ευάγγελος Αντώναρος, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση σε «κοκοράκια» και «πυροβολημένους των άκρων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επί των ημερών Κώστα Καραμανλή μεταξύ άλλων, δεν παραλείπει να επαινέσει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη «για τη μετρημένη και υπεύθυνη δήλωσή του».

Ολόκληρη η ανάρτησή του

«Μου τηλεφώνησε σήμερα το πρωί ένας δημοσιογράφος από τους λίγους καλούς κι έμπειρους που έχουν μείνει Δεκαπενταυγουστο στην Αθήνα. Τα είχε πάρει λίγο γιατί είχε δουλέψει περισσότερο απ’ ο,τι φανταζόταν αυτές τις μέρες. “Άκου εκεί, δεν μας είχαν προϊδεάσει καν”, εννοώντας ότι η κυβέρνηση δεν είχε προαναγγείλει την απελευθέρωση των δύό στρατιωτικών μας από την Τουρκία. “Καλά κάνανε. Έτσι έπρεπε να γίνει”, του απάντησα.

Και το πιστεύω. Οι λεπτοί διπλωματικοί χειρισμοί δεν γίνονται με φωνασκίες και τυμπανοκρουσίες. Ούτε με ανοικτές τις τηλεοπτικές κάμερες. Γίνονται με άκρα μυστικότητα. Με όρους εχεμύθειας. Και με τα στόματα κλειστά. Κυρίως προς τα μέσα ενημερωσης που έχουν άλλους ρυθμους αλλά κι άλλη προσέγγιση απο τη διπλωματία. Αν κάποιοι κακομάθανε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα κι έχουν συνηθίσει να τους σερβίρουν κάποιοι πολιτικοί (οχι σήμερα, και παλιότερα) τις δήθεν ειδήσεις ώς μασημένη τροφή στο πιάτο, ε πρέπει να ξεμάθουν.

Η απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών μας από τις τουρκικές φύλακες μπορεί να χρόνισε όπως θεωρούν πολλοί. Ασφαλώς ταλαιπωρήθηκαν δυο αθώοι νέοι άνθρωποι άδικα. Όποιος περίμενε όμως την άμεση επιστροφή τους στην Ελλάδα κι επέρριπτε ευθύνες στη κυβέρνησή μας η — όπως κάποιοι πυροβολημένοι των άκρων — ζητούσαν ακόμη κι επιχείρηση κομάντος για να τους φέρουν πίσω — δεν έχουν την παραμικρή αίσθηση της διάστασης αυτών των θεμάτων. Αλλά και τη γενικότερη στάση μιας Τουρκίας που είναι ένας δύσκολος γείτονας κι εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να της δώσουμε το παραμικρό πρόσχημα να γίνει ακόμη δυσκολότερη.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών πιστώνονται ασφαλώς την επιστροφή των δυο στρατιωτικών μας — χωρίς παρενέργειες και — έτσι πιστεύω από τις ασφαλείς πληροφορίες που διαθέτω — χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα. Εκείνο που μετράει είναι να μη ξεχνάμε ως χώρα ότι η Τουρκία είναι ένας δύσκολος γείτονας, αλλά γείτονας μη αντικατσστησιμος σε κάθε περίπτωση. Γι αυτό οι σχέσεις πρέπει σε βάθος χρόνου να είναι ισορροπημένες.

Αυτό το αναγνωρίζει προφανώς με την υπεύθυνη και μετρημένη δήλωση που έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Τώρα αν κάποια κοκκοράκια από το χώρο του βλέπουν και σ αυτό το θέμα πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης, αφες αυτοίς ου γαρ οίδασιν τι ποιούσιν. Απλά προσπαθούν — επι ματαίω — να αποδείξουν ότι έχουν λόγο ύπαρξης….», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώναρος στο facebook.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα