Εφικτή η επιστροφή στην ανάπτυξη το δεύτερο 6μηνο του 2016

«Αν ενώσουμε δυνάμεις, αν ολοκληρωθούν όλα όπως όλοι θέλουμε, η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι εφικτή μέσα στο 2016 και δη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους» είπε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στον χαιρετισμό που απεύθυνε το βράδυ της Τετάρτης σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.αναπτυξη-ελλαδα

Ο υπουργός αναφερόμενος στο μεταναστευτικό σημείωσε πως “δεν υπάρχουν εθνικές παρά μόνο ευρωπαϊκές λύσεις. Ή θα πάμε όλοι από κοινού ή όλοι μαζί θα αποτύχουμε. Αυτή η στρατηγική μας δικαιώνεται και ελπίζουμε όλοι ότι στις 7 Μαρτίου θα ληφθούν οι αποφάσεις σε αυτό το πνεύμα.”

Από την πλευρά του ο Bruno Wenn πρόεδρος της Τράπεζας Επενδύσεων και Ανάπτυξης σημείωσε πως «το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που δεν λύνεται στην Ευρώπη, εάν δεν λύσουμε το αίτιο του προβλήματος αυτού που είναι π.χ. οι πόλεμοι”, όπως είπε. Αναφέροντας πως 60 εκατ. άτομα στα υπό ανάπτυξη κράτη αναγκάζονται να φύγουν διότι ζουν σε πόλεμο ή για διάφορους άλλους λόγους έλλειψη υποδομών και εργασίας. Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει ο ιδιωτικός τομέας να επενδύσει στις υπό ανάπτυξη χώρες, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης.

Ο κ. Wenn ανέφερε πως ο τουρισμός, το περιβάλλον, η διαχείριση υδάτων, η γεωργία και η κλωστοϋφαντουργία είναι τομείς που μπορούν οι Έλληνες επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν σε κράτη της Αφρικής ή σε άλλες περιοχές με υπό ανάπτυξη κράτη.
Μια ελληνική εταιρεία η οποία επιχειρεί σε υπό ανάπτυξη κράτος είναι και η εταιρεία Σκλάβας. Όπως είπε ο Christopher Schumacher σύμβουλος Κοινοβουλευτικού του υφυπουργού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Hans – Joachim Fuchtel, σε πρόσφατο ταξίδι του ο κ. Fuchtel στο Μπαγκλαντές επισκέφθηκε ένα εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας που χρηματοδοτείται από το γερμανικό ταμείο και διαπίστωσε πως τα μηχανήματα είναι ελληνικής κατασκευής.

Από την πλευρά του ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, σημείωσε «μέσω της Τράπεζας Επενδύσεων και Ανάπτυξης, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν ένα ‘πρώτο κανάλι επικοινωνίας’, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους και να δραστηριοποιηθούν με γνώμονα την εξωστρέφεια, εξαγωγικά και επενδυτικά προς όφελός τους».

Στο πλαίσιο αυτό πριν από την εκδήλωση του ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας κλειστή συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από 20 ελληνικές εταιρείες και τον εκπρόσωπο της Τράπεζας Επενδύσεων και Ανάπτυξης (DEG), θυγατρικής της Γερμανικής KfW, όπου συζητήθηκαν οι δυνατότητες που υπάρχουν για να χρηματοδοτηθούν ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να επενδύσουν στις υπό ανάπτυξη χώρες.

Τέλος ο αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Μαραγκός από το βήμα της εκδήλωσης του Επιμελητηρίου ανέφερε πως οι αγροτικές κινητοποιήσεις έχουν επιφέρει αύξηση του κόστους μεταφορών και το μεταναστευτικό ακυρώσεις τουριστικών κρατήσεων.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα