Ο υπουργός Οικονομικών επίσης, θεωρεί ως “στρατηγική επιλογή” την επιλογή συνεργασίας με τη σοσιαλδημοκρατία, την αριστερή σοσιαλδημοκρατία και τους Πράσινους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Παράλληλα, αναφέρει ότι δεν πιστεύει στα λεγόμενα “πολυσυλλεκτικά” κόμματα, δηλαδή σε κόμματα που “ψαρεύουν” σε κάθε τάξη και κάθε κοινωνική κατηγορία. Προσθέτει ότι δεν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει τις κοινωνικές και ιδεολογικές του αναφορές.
Θα ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες
Στην ερώτηση αναφορικά με τον χρόνο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, ο κ. Τσακαλώτος απαντά ότι η επιλογή του χρόνου θα γίνει όχι με πολιτικά κριτήρια, αλλά με βάση το συμφέρον του Δημοσίου, ενώ επανέλαβε ότι η ύπαρξη του “μαξιλαριού” επιτρέπει την επιλογή ευνοϊκής στιγμής για την έξοδο. Χαρακτηρίζει το επιτόκιο ως “ένα βασικό κριτήριο” και συμπληρώνει ότι “όλοι οι παράγοντες θα ληφθούν ταυτόχρονα υπόψη και θα αποφασίσουμε πότε θα βγούμε στις αγορές, με ποιο ποσό και ποια διάρκεια ομολόγων”.
Ως προς το ζήτημα των “κόκκινων” δανείων, ο ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι η πρόταση της κυβέρνησης για ένα εγγυοδοτικό ταμείο (Asset Protection Scheme) είναι ο πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τόσο γιατί είναι πιο ώριμο σχέδιο, όσο γιατί ήδη υπάρχει η ιταλική εμπειρία.
Τέλος ο κ. Τσακαλώτος υπεραμύνεται της κριτικής που ασκείται στα υπερπλεονάσματα, αναφέροντας ότι μεγάλο μέρος από αυτά προέρχεται από την μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση της ανεργίας και την απόδοση παραμετρικών μέτρων, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής.