Ευ. Τσακαλώτος:Υπήρξαν πολιτικές δυνάμεις που ήθελαν να αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ

Κλειδί για το μέλλον της οικονομίας της χώρας είναι η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, δηλώνει σε συνέντευξή του στο marketwatch.com ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αλλά επισημαίνει ότι η πίεση από “εχθρικούς” πιστωτές μπορεί να αποτρέψει αυτή την επαναδιαπραγμάτευση. Όπως εξηγεί το marketwatch.com, ο Τσακαλώτος θεωρείται από Έλληνες πολιτικούς αναλυτές ότι είναι ένας εκ των δύο υποψηφίων για να γίνει ο επόμενος ΥΠΟΙΚ –ο τωρινός υπουργός, Γ. Χουλιαράκης είναι ο άλλος- εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές.

Σύμφωνα με τον Τσακαλώτο, ένα από τα μεγαλύτερα κέρδη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια δέσμευση από τους πιστωτές της Ελλάδας να ξεκινήσουν συνομιλίες για την επαναδιαπραγμάτευση χρέους ύστερα από την διαδικασία αξιολόγησης στην οποία η Ελλάδα θα παρουσίαζε την πρόοδό της στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στη διάσωση. Η αξιολόγηση αυτή αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Ο Τσακαλώτος συνέκρινε τις προηγούμενες υποσχέσεις για αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους “όπως όταν τα παιδιά μου λένε: πήγαινε με στο Λονδίνο, και εγώ λέω, “ναι, κάποια στιγμή”. Τώρα, ο Τσακαλώτος ανησυχεί ότι θα υπάρξουν “πιέσεις από κάποιους εχθρικούς πιστωτές της Ελλάδας για να γίνει η πρώτη αξιολόγηση τόσο δύσκολη ώστε ποτέ να μην έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το χρέος. Αυτό είναι κάτι που με ανησυχεί και θα ήταν κακή τη πίστει”.

Ο Τσακαλώτος θεωρεί πως η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίστηκε άδικα στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της χώρας. “Υπήρξαν προφανώς πολιτικές δυνάμεις που ήθελαν να αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ –όχι για οικονομικούς λόγους, αλλά διότι θεωρούσαν πως η επιτυχία μιας κυβέρνησης της αριστεράς, θα αποτελούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο”, δήλωσε.

“Ήταν σχιζοφρενικά αρκετά συχνά, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων”, δήλωσε ο Τσακαλώτος. “Οι ίδιοι άνθρωποι θα έλεγαν, “μόνο εσείς μπορείτε να διαχειριστείτε αυτά τα ζητήματα διότι δεν εμπιστευόμαστε την παλιά πολιτική ελίτ”. Αλλά από την άλλη πλευρά, “εάν το αντιμετωπίσετε, οι φίλοι μας στην Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, θα δυσαρεστηθούν πολύ διότι θα μοιάζει σαν να υποστηρίζουμε την αντιπολίτευση σε αυτές τις χώρες και όχι την τωρινή κυβέρνηση”.

Αναφερόμενος στα μέλη του κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ) που διαφωνούν με την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση Τσίπρα, ο Τσακαλώτος διαφωνεί, και δηλώνει πως “υπάρχει πάντα κάτι που μπορεί να χειραγωγηθεί σε ένα δημοψήφισμα, διότι είναι μια απλή ερώτηση ναι-ή-όχι, και μπορούμε όλοι να ψηφίσουμε το ίδιο για διαφορετικούς λόγους. Οι άνθρωποι που ψήφισαν όχι, το ψήφισαν για διάφορους λόγους. Ορισμένοι ήθελαν να εγκαταλείψουν το ευρώ, όχι η πλειοψηφία’.

Σχετικά με την συμφωνία που υπεγράφη τελικά, ο Τσακαλώτος τόνισε ότι “η άποψή μας είναι πως η συμφωνία έπρεπε να γίνει διότι δεν είχαμε άλλη επιλογή. Διαπραγματευόμαστε με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη μας. Αλλά αυτή η συμφωνία μπορεί να λειτουργήσει… Είτε πετύχει είτε όχι, η ελπίδα μου είναι ότι μια νεότερη γενιά, μια μελλοντική γενιά, θα πει ότι αυτή η κυβέρνηση προσπάθεια να κάνει αυτό”.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα