Ευ.Τσακαλώτος:Δεν κάνουμε διαπραγμάτευση με διαρροές, το ΔΝΤ πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι και οι έξι υπουργοί Οικονομικών που συνάντησε στην Ευρώπη άκουσαν και κατανόησαν τα προβλήματα και ότι το ίδιο εκφράστηκε από τους τρεις θεσμούς μέσα στο Eurogroup.
Για το ΔΝΤ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Kατανοούμε ότι το ΔΝΤ έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχη και στο συνταξιοδοτικό και στα δημοσιονομικά» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει και να διαπραγματευθεί μαζί του. TSAKALOTOS-LAGARDE01-12JULY2015
Ο κ. Τσακαλώτος κάλεσε  ωστόσο το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει αν οι ενστάσεις και οι αντιρρήσεις που εμφανίζονται ως διαρροές στον Τύπο από το ΔΝΤ είναι όντως δικές του διαρροές, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει διαπραγμάτευση μέσω διαρροών.
«Θέλω το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει αν όντως είναι δικές του διαρροές ή είναι φαντασιώσεις των δημοσιογράφων» τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατά την εισαγωγή ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι κατά τις συναντήσεις που είχε με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών την περασμένη εξήγησε γιατί ο χρόνος είναι πολύτιμος για την κυβέρνηση ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για το χρέος.

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε στους ομολόγους του ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε δωδέκατη μείωση συντάξεων καθώς οι συντάξεις συντηρούν σε πολλές περιπτώσεις ολόκληρες οικογένειες.
Ανέφερε επίσης ότι τα συνολικά φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα την περασμένη χρονιά, π.χ. κατά 29% τον Νοέμβριο, και ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα σε σύγκριση με τον δημοσιονομικό στόχο.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι θα πιαστεί ο στόχος για τα δημοσιονομικά στοιχεία της περασμένης χρονιάς. «Τουλάχιστον» πρόσθεσε.

Οσον αφορά στα επιπλέον στοιχεία που ζητήθηκαν από τους εταίρους, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι πρόκειται κυρίως για το δημοσιονομικό και για το 2016 και για το Μεσοπρόθεσμο κάτι που αφορά φόρο εισοδήματος και αναλογιστικά στοιχεία για τις συντάξεις όπου οι αλλαγές θα δείχνουν τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι στα μέτρα που απομένει να διευκρινιστούν, ύψους περίπου 1% του ΑΕΠ ως το 2018, θα περιλαμβάνεται και μια «καινούργια προσέγγιση για το φόρο εισοδήματος» χωρίς να διευκρινίσει αν αυτό θα αφορά και τα εισοδήματα του 2015.

Ως επιπλέον επιχείρημα προς το ΔΝΤ ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η μείωση των συντάξεων θα μειώσει και την κατανάλωση. Αν υπάρχει συνέπεια στις θέσεις του ΔΝΤ θα πρέπει να το καταλάβει αυτό, τόνισε, «καθώς το ΔΝΤ έχει δείξει μια ευαισθησία ότι είναι ενάντια σε προκυκλικά μέτρα», δηλαδή μέτρα που επιτείνουν την ύφεση.

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι αν δεν τελειώσει έγκαιρα η πρώτη αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος τότε θα έχουμε πρόβλημα για το πρόγραμμα», δεν θα έρθουν επενδύσεις, δεν θα έρθει η ανάπτυξη, δεν θα μπορούμε να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, τόνισε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα