Ευ. Μυτιληναίος: Ο ιδιωτικός τομέας θα φέρει την ανάπτυξη

Μόνο μέσα από τον ιδιωτικό τομέα περνάει η ανάπτυξη της χώρας και η φυγή της από τον φαύλο κύκλο των τελευταίων ετών, τόνισε ο πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος Ευάγγελος Mυτιληναίος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών με αφορμή την έναρξη της διαπραγμάτευσης του εταιρικού ομολόγου, όπως μεταδίδει το euro2day.gr.

Την ίδια στιγμή, η EBRD έκανε γνωστή τη συμμετοχή της στην ομολογιακή έκδοση με ποσό 30 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 10% του συνολικού ποσού των 300 εκατ. ευρώ, με τη Sabina Dziourman, περιφερειακή διευθύντρια της τράπεζας για την Ελλάδα και την Κύπρο, να τονίζει την ικανοποίησή της για την απόφαση που πήρε η τράπεζα να υποστηρίξει αυτήν την «κορυφαία ελληνική εταιρία»,αλλά και να αναπτύξει την τοπική κεφαλαιαγορά.

Ειδικότερα, ο κ. Mυτιληναίος από το Χρηματιστήριο Αθηνών φρόντισε να στείλει το ακόλουθο μήνυμα, με αφορμή την επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου της εταιρίας του: «Η Mυτιληναίος δανείστηκε από την αγορά, από retail και θεσμικούς, με επιτόκιο 3,10%, το οποίο δεν γνωρίζω πόσο καιρό θα χρειαστεί το Ελληνικό Δημόσιο να το επιτύχει. Τι μας λέει αυτό; Ότι η ανάπτυξη και η φυγή της χώρας μας από τον φαύλο κύκλο των τελευταίων ετών περνάει μόνο μέσα από τον ιδιωτικό τομέα. Λυπάμαι εάν θα στεναχωρηθούν ορισμένοι άνθρωποι που είναι ιδεολογικά προσκολλημένοι σε άλλου είδους μοντέλα. Θα τους στεναχωρήσω, αλλά ο σημερινός κόσμος δεν έχει άλλο δρόμο. Και εμείς αυτό επιβεβαιώνουμε, μαζί με την κεφαλαιαγορά, το χρηματιστήριο, τον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος απηύθυνε πρόσκληση στον επιχειρηματικό κόσμο: «Μην περιμένουμε haircut χρέους ή κάποια ειδική συμφωνία από τους εταίρους. Όλα αυτά είναι ευχολόγια, μακάρι να έρθουν, μακάρι οι πολιτικοί μας να τα καταφέρουν, αλλά εμείς εδώ με τη δουλειά μας τα καταφέραμε και αυτό τον δρόμο πρέπει να τον ακολουθήσουν και άλλοι. Πρέπει να δούμε νέες εισαγωγές στην αγορά, startups, νέες επιχειρήσεις, να στηριχθούν νέες επιχειρηματικές προσπάθειες».

Ο Ευάγγελος Mυτιληναίος τόνισε την ανάγκη αναγέννησης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και έδειξε τον δρόμο σε όσες επιχειρήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια, να επιδιώξουν τη χρηματοδότησή τους μέσω των εταιρικών ομολόγων και της νέας Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα της Δημόσιας Προσφοράς για την εισαγωγή των ομολογιών της «Μυτιληναίος Α.Ε.” στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς ανήλθαν σε 300 εκατ. ευρώ. Η διαπραγμάτευση των 300.000 ομολογιών στην κατηγορία Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χ.Α. ξεκίνησε σήμερα, με κωδικό διαπραγμάτευσης της ομολογίας «ΜΥΤΙΛΟ1» (με ελληνική γραμματοσειρά) και «MYTILB1» (με λατινική γραμματοσειρά). Η τελική απόδοση των Ομολογιών ορίστηκε σε 3,10%, το επιτόκιο των Ομολογιών σε 3,10% και η τιμή διάθεσης των Ομολογιών σε 1.000 ευρώ εκάστη, ήτοι 100% της ονομαστικής αξίας της.

Η EBRD

Η EBRD συμμετείχε με επιτυχία στην ομολογιακή έκδοση του ομίλου Μυτιληναίου, με επένδυση ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί στο 10% του συνολικού ποσού των 300 εκατομμυρίων που προσφέρονται στο πλαίσιο των Ελληνικών Εταιρικών Χρεογράφων που έχει αναπτύξει η τράπεζα για να υποστηρίξει την τοπική αγορά εταιρικών ομολόγων.

«Το εν λόγω ομόλογο που εκδόθηκε από τον όμιλο, ήταν το πρώτο του διαπραγματεύσιμο, και χάρη στο μέγεθος και στη διάρκειά του αποτέλεσε μία έκδοση-ορόσημο για το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών», τονίζει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Ο πρόεδρος του ομίλου δήλωσε: «Η συμμετοχή της EBRD στην έκδοση των ομολόγων μας ήταν καταλυτική για την επιτυχία της. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την EBRD στο εκτεταμένο πρόγραμμα κεφαλαιουχικών δαπανών στο μέλλον».

Η Sabina Dziurman, περιφερειακή διευθύντρια της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο, πρόσθεσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε στην έκδοση αυτού του ομολόγου, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε όχι μόνο αυτή την κορυφαία ελληνική εταιρεία, αλλά και την ανάπτυξη της τοπικής κεφαλαιαγοράς. Η συναλλαγή αυτή αποτελεί ένδειξη ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα επιστρέφει και η EBRD είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει αυτή τη δυναμική στο έπακρο, ώστε να δούμε και πάλι ισχυρή και σταθερή ανάπτυξη στη χώρα».

Ο Σωκράτης Λαζαρίδης, πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σχολίασε: «Η επιτυχής ολοκλήρωση της έκδοσης ομολόγων του Ομίλου Μυτιληναίου, η μεγαλύτερη σε μια σειρά πέντε εταιρικών ομολόγων που έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών τους τελευταίους εννέα μήνες, δείχνει την ικανότητα της αγοράς να παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση με ανταγωνιστικά επιτόκια σε ελληνικές εταιρείες. Αυτό προσφέρει μια επιλογή χρηματοδότησης που οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη, καθώς και μια επενδυτική εναλλακτική λύση που θα συμβάλει σημαντικά στη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα